Add meg a keresendő szót, kifejezést!

Pénztárca varrás kezdőknek - Angelina pénztárca

pénztárca szabásminta


pénztárca szabásminta

A pénztárca varrást lehet a végtelenségig bonyolítani, de le is lehet egyszerűsíteni, mint ebben az esetben történt. A pénztárca szabásminta is csupán néhány téglalapból áll. Ez esetben a pénztárca varrást kezdőknek is ajánlom.
Az Angelina táska rendkívül népszerű volt, sokan elkészítettétek. Ha megvarrtad, biztosan nagy sikered volt vele, de ha azt szeretnéd, hogy minden ismerősödnek leessen az álla, akkor hozzá illő pénztárcát is varrnod kell!

pénztárca szabásminta

táska szabásminta

Szükséges anyagok, eszközök pénztárca  varráshoz:

Angelina táskából maradt anyagok, vagyis:

-20cm zöld, virágos vászon felülre
-15cm lepkés, zöld vászon alulra
-20cm egyszínű, piros vászon
-30cm ragasztós közbélés (vetex)
-tépőzár (3,5cm)

pénztárca szabásminta

Pénztárca szabásminta:

A pénztárca szabásmintához kattints ide: pénztárca szabásminta

A pénztárca szabásmintához megadott adatok tartalmaznak minden szükséges helyen 1cm varrásszélt.

Pénztárca szabás:

Virágos, zöld vászonból:

-1db 17,5x15cm-es téglalap, a pénztárca háta és fedele
-2db 7,5x15cm-es téglalap, belső zsebnek

Lepkés, zöld vászonból:

-1db 12x15cm-es téglalap, a pénztárca alja

Egyszínű, piros vászon:

-1db csík 4,4x15cm, a pénztárca fedelére
-1db 7,5cm átmérőjű kör
-1db bélés, 27,5x15cm

A szálirány minden esetben a téglalap először kiírt méretével párhuzamos.

Ragasztós közbélésből (vetex):

Minden részbe ragassz közbélést, kivéve a yo-yo-ba, azaz a 7,5cm átmérőjű körbe. Megfelel a papír közbélés is, de válaszd a lehető legvastagabbat. Ha csak vékonyat kapsz, akkor főleg a külső részbe, duplán ragaszd be.

pénztárca szabásminta

Pénztárca varrás:

Vasald be minden szükséges helyre a ragasztós közbélést. Érdemes a vasalódeszkára egy selyempapírt tenni, nehogy összeragacsolja a közbélés.
Szokás szerint elmondom, hogy én gyakran azért használok az alapanyagtól eltérő színű cérnát, mert így jobban látszik a fotón, de Te csak akkor tedd ezt, ha ennek díszítő funkciója van.
A belső zsebek akkorák, hogy egy hitelkártya, vagy személyi pont kilátszik majd belőle. A két belső zsebnek az egyik hosszanti szélét hajts be kétszer 0,75mm-esen, vasald meg, majd varrd végig mm-esen.

pénztárca szabásminta

A vágott széleket hajtsd be 1cm-esen, és vasald le. Helyezd a pénztárca elejének és hátának közepére a belső zsebeket, majd gombostűzd rá. Ügyelj arra, hogy a zsebek nyitott része kifelé nézzen, mert végül így fogod tudni használni. Varrd körbe mm-esen

pénztárca szabásminta

A pénztárca külső részét is össze kell állítani. A hátsó rész és fedélhez hozzá kell varrni az elejét. Arra már szabásnál figyelni kell, hogy az elején a látható részen a megfelelő minta legyen (ahol a fedél nem takarja el), hogy a pénztárca eleje összhangban legyen. Amikor az elejét és a hátlapot összevarrod, akkor arról se feledkezz meg, hogy a pénztárca alja majd az lesz, ahol összevarrod az elejét és hátát.

pénztárca szabásminta

Vasald szét a varrásszélt:

pénztárca szabásminta

A fedélre rá kell varrni a piros csíkot. Ehhez először színt színnel szemben hosszában félbe kell hajtani, majd a két végét cm-esen kivarrni.
Az így elkészített piros csíkot a bélés fedél részéhez lehet gombostűzni, és keskenyen végigvarrni. Ügyelj rá, hogy a varrásszél két oldalon maradjon szabadon.

pénztárca szabásminta

A bélést és a külső részt fordítsd színt színnel szembe. Ügyelj rá, hogy a fedél részek egymásra essenek. Gombostűzd meg, majd varrd körbe centiméteresen. A pénztárca oldalán hagyj szabadon egy kb. 7cm-es nyílást, ahol ki tudod majd fordítani. Ügyelj arra, hogy ne varrj rá a piros csík szélére, amikor a fedelet varrod körbe.

pénztárca szabásminta

A saroknál vágd ki a felesleges varrásszélt, másképp nem fog szépen kifordulni.

Kifordítva így mutat a pénztárca.

pénztárca szabásminta

pénztárca szabásminta

A kifordításhoz hagyott nyílást kézi öltésekkel varrd be.

pénztárca szabásminta

Gombostűzd meg a pénztárca oldalát. Ha kezdő vagy érdemes meg is fércelni. Az egyik aljától indulva széles mm-es tűzéssel varrd körbe a szélét, csak az alját hagyd ki.

pénztárca szabásminta

A tépőzárat most varrhatod a fedél közepére, belülre varrógéppel. A piros csíkra varrd. A felvarrás öltéseit színoldalról a yo-yo fogja eltakarni. A 3,5cm-es tépőzárat oválisra vágtam, így barátságosabban néz ki. A tépőzár másik felét gombostűzd oda, ahol a fedél lehajtása után adja magát.

pénztárca szabásminta

Alulra már nem tudod géppel felvarrni a tépőzárat. Nyúlj bele a pénztárcába, és a belső zsebet tartsd el a béléstől. Varrd fel pelenka öltésekkel a tépőzárat. Én pirossal varrtam, hogy ez is díszítse a pénztárcát.

pénztárca szabásminta

Készítsd el a yo-yo-t. Ez egyrészt eltakarja a tépőzár felvarrását, másrészt harmonizál a táskára varrt virág díszítéssel.
A yo-yo-hoz a  7,5cm átmérőjű kör szélét keskenyen hajtsd be, majd kis, kézi öltésekkel varrj végig a szélén, le-föl öltve.

pénztárca szabásminta

Húzd össze a cérnát. A yo-yo közepén a lyukat varrd össze néhány kézi öltéssel. Helyezd a fedél közepére, és kézi, rejtett öltésekkel varrd oda.

pénztárca szabásminta

Kész is az egyedi pénztárca egyszerűen megvarrva!

pénztárca szabásminta

Készítette:
Majoros Zsuzsa

Szeretnéd megvarrni ezt a pénztárcát, esetleg a táskával együtt, de kevés hozzá a tudásod?
Ha nem lenne a varrási útmutató, egy ilyen pénztárca kifogna rajtad?
Változtass ezen, és gyere el varrótanfolyamra!
KATTINTS IDE!

Hasonló varrós ötletek:

Hozzászólások

Új hozzászólás
2. Majoros Zsuzsa
2012-01-12
Gabi, ha ez volt életed elsõ varrása, és csak annyi a probléma, hogy a tûzés nem annyira egyenes, akkor ne hagyd itt abba a varrást, folytasd, biztosan menni fognak komolyabb dolgok is! :)
1. Gabi
2012-01-12
Üdv! Életem elsõ alkotásaként ma megvarrtam a pénztárcát...Arra rájöttem hogy bármilyen szép is az elütõ színû cérna, kezdõként nem éri meg használni :( De a vártnál szerintem jobb lett, én meg vagyok vele elégedve :) Köszönöm az ötletet és a leírást! Gabi
 
Friss adatvédelmi és adatkezelési tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információkért kattints ide!
Rendben