Feliratkozom az ingyenes varrótanfolyamra, hozzájárulok adataim kezeléséhez, illetve elektronikus levelek fogadásához az Adatvédelmi nyilatkozatban leírtak szerint.
   
   
Szabás-varrás ötletek » Varrótafolyam képekben: Napsugár a kavésbögre alatt

Varrótafolyam képekben: Napsugár a kavésbögre alatt

2011.09.19 | terítő varrás | szegés | varrótanfolyam


A varrótanfolyam képekben sorozatból már eddig is sokat tanulhattál. A mai alkalommal is varrunk terítőt, de a hangsúly a poháralátéten van. A terítő varrásból csupán a franciavarrás érdekes, amely egy gyakran használt tartós varrat, a szegést már korábban elsajátíthattad. A poháralátét elkészítésénél az applikálás technikáját sajátíthatod el, és gyakorolhatod a pontosságot.
(Ha a varrógép befűzése is problémát okoz, akkor nézd meg a 4 videóból álló ingyen varrótanfolyamot)

Talán a fotó nem adja jól vissza, de a mintás rész narancsos, naplemente színű, ezért kapta a cikk a "napsugár a kávésbögre alatt" címet. Egy-egy őszi reggelen sokat számít, ha reggel vidám színek fogadnak a konyhában.

Szeretnél terítőnél és poháralátétnél komolyabb dolgokat is varrni?
Szeretnél gyorsan és hatékonyan tanulni?
Szeretnéd Te varrni a ruhatárad legjobb darabjait?
A MEGOLDÁSÉRT KATTINTS IDE!


Szükséges anyagok, eszközök terítő varráshoz, és poháralátéthez:

- 1,5m barna vászon
- 40cm színben harmonizáló, mintás anyag
- 20cm ragasztós közbélés (vetex)
- kb. 1m csipke

 Poháralátét szabásmintája:

szabásminta (kattints rá!)

A szabásminta minden szükséges helyen 0,6cm (talpszélességnyi) varrásszélt tartalmaz.

Poháralátét szabása (1db-hoz):

- 2db poháralátét főrész, barna anyagból
- 1db 7,5cm átmérőjű kör, mintás anyagból
- 11cm csipke
- 2db poháralátét főrész, és 7,5cm átmérőjű kör ragasztós közbélésből

Érdemes egy nagyobb darab barna és mintás anyagot bevasalni ragasztós közbéléssel, és ezután kiszabni az egyes részeket, ezzel időt spórolsz és pontosabb is lesz a munkád. 4-8 poháralátétet érdemes elkészíteni.

Terítő szabása:

Az asztal méretétől függ. Nekem 1,5m hosszú kell. A közepére szerettem volna varrni egy 22cm széles csíkot. A 150cm széles anyagot kettévágtam. Az egyik széléből levágtam 20cm-t. (ebből készült a poháralátét).
A mintás anyagból levágtam egy 25cm széles csíkot. Ami marad, abból készül a poháralátét.

Terítő varrás:

A terítő varrást most azzal kezdjük, hogy a közepére bevarrjuk a mintás csíkot. Ehhez franciavarrást fogunk használni. Ha nincs lockod, és csak cikk-cakkal, vagy overlockkal tudsz tisztázni, akkor előbb utóbb a sok mosás során a varrásszél kirojtosodna és az nem szép. Ehelyett a rendkívül tartós franciavarrást fogjuk használni, amelynél a varrásszél ugyan kicsit vastagabb lesz, de a terítőnél ennek nincs jelentősége.
Ehhez minimum 1,5cm varrásszélre lesz szükség. Szokatlan módon először fonákot a fonákkal szembefordítva, talpszélesen kell összevarrni a terítőt és a mintás csíkot. Ezután érdemes szétvasalni a varrásszélt, mert ettől szebb és pontosabb lesz a munkád.

Ezután színt színnel szembe hajtjuk az anyagot úgy, hogy az iménti varrás legyen az élében, és ismét összevarrjuk 1cm-esen. Ezzel a lépéssel a foszló széleket belefogod magába a varrásba. Rendkívül tartós megoldás.

Vasald meg a franciavarrásokat. Ezután szegd körbe a terítőt. A terítő szegését már megtanulhattad a varrótanfolyam képekben sorozat egyik korábbi részében.

Poháralátét varrás:

Minden alkatrészbe be kell vasalni a ragasztós közbélést. A poháralátét főrészére rá kell applikálni a kört. Fontos, hogy az íves rész közepére essen. Gombostűzd rá. Állítsd a varrógép öltésnagyságát kicsire, és válassz egy széles cikk-cakk öltést. Varrd körbe a kört cikk-cakk öltéssel. Kezdőknek ez nem is könnyű feladat.

Vasald meg a főrészt. Gombostűzd a rövidebbik, egyenes oldalra a csipkét.

Fordítsd ezzel a főrésszel színt színnel szembe egy másikat. Gombostűzd össze, és varrd körbe talpszélesen. Varrj az applikált főrész felől, és ügyelj rá, hogy a cikk-cakk öltéstől végig azonos távolságra varrj. Ez fontosabb, mint az, hogy a varrásszélesség legyen egyforma.
Az oldalán hagyj egy kb. 5cm széles nyílást, ahol majd ki tudod fordítani.

Vágd ki a felesleges varrásszélt. A sarkoknál mindkét réteget le kell csapni, az íveknél elég az egyiket kb 2mm-esre levágni.

Fordítsd ki a poháralátétet. Vasald meg körben a szélét, a varrat kerüljön az élébe. A nyílás varrásszélességét hajtsd be, gombostűzd össze.Az egész poháralátétet varrd körbe mm-esen. Vasald meg.

Kész is van az összeillő terítő és poháralátét!

Készítette:
Majoros Zsuzsa


Oszd meg ezt az oldalt ismerőseiddel:
     

Új hozzászólás »
11 hozzászólás Új hozzászólás »

  11.
 
MBogi hozzászólása
2012-11-22 23:26:42
  Amikor kihúztam a gombostűt, akkor igazítottam össze az anyagot, mert az applikált fél ugye rögtön összeugrott. Köszönöm a dicséretet, szerintem fogok még készíteni párat!
  10.
 
Majoros Zsuzsa hozzászólása
2012-11-18 09:43:56
  MBogi, ha gombostűvel illeszted előre össze az alkatrészeket varrás előtt, akkor erre varrás közben nem kell figyelni. Nekem az apró tökéletlenségek ellenére is nagyon tetszik ez a karácsonyi szett!
  9.
 
MBogi hozzászólása
2012-11-16 23:08:16
  Igen, első körben elfelejtettem bevasalni a körhöz a vetexet - de sajnos ez sem javított sokat a dolgon. Végül az összevarrásnál igyekeztem gondosan összeilleszteni a két főrészt, csak sajnos emiatt nem ügyeltem a kör melletti varrásra. Így két alátét is csúcsfej lett. Majd legközelebb. https://plus.google.com/photos/117520644604644531586/albums/5811479782910330993/5811479992612217202
  8.
 
Majoros Zsuzsa hozzászólása
2012-11-12 13:23:41
  MBogi, beragasztottad a leírás szerint az egyes alkatrészeket? Ha igen, akkor a varrógép beállításával van a gond. Az alsó, vagy felső szálad nagyon feszes. A vasalás segít, de persze mindent nem old meg.
  7.
 
MBogi hozzászólása
2012-11-11 00:27:12
  Applikálásnál nagyon összeugrik az anyag, és hullámos lesz. Mit tegyek? A meglévőkön tudok-e segíteni gőzös vasalással?
  6.
 
Majoros Zsuzsa hozzászólása
2011-09-21 14:14:06
  Takács Istvánné, az Eurotextilnél vettem, nekik van webshopjuk is, bár pont ezeket az anyagokat nem láttam ott. Dukai Gyuláné, köszönöm.
  5.
 
Dukai Gyuláné hozzászólása
2011-09-21 07:54:14
  Nagyon jó ötleteid vannak! Francia varrás valóban szép eldogozás. De anyagot én is nehezen kapok hozzá majd. Örülök a hírlevélnek! Sok ötletet merítek belőle! Köszönöm neked Zsuzsa.
  4.
 
Takács Istvánné hozzászólása
2011-09-20 16:10:24
  Kedves Zsuzsa:Megszeretném kérdezni hogy hol veszed ezeket a szép anyagokat.Hátha tudnék interneten keresztül rendelni én is.Én amúgy Miskolci vagyok.Üdv: Éva
  3.
 
Majoros Zsuzsa hozzászólása
2011-09-20 10:46:01
  Zita, a mintás csík hosszában van franciavarrással összevarrva a barna anyaggal. Beszegett csíkot lapolva soha nem varrunk egy másik anyag szélére. Miután franciavarrással összevarrtad a terítőt, akkor szeged körbe az egészet.
  2.
 
Pataki Zita hozzászólása
2011-09-20 08:23:34
  Nem nagyon értem, a terítőnél a hosszú csík francia varrása csak a keskeny oldalánál történik? A csík hosszanti része beszegés után végig rá van varrva a terítőre? Bocsánat, ha naiv a kérdés.
  1.
 
Simon Józsefné hozzászólása
2011-09-19 23:19:45
  Praktikus és jól használható az új ötleted. Bizonyára nagyon örülnek majd neki a kevésbé gyakorlottak is, mert hamar sikerélményhez juttatja őket, ha elkészítik.Köszönjük szépen. Várjuk a további jó ötleteket. Simonné Edit

  Új hozzászólás »


Varrótanfolyamok


Szabás-varrás ötletek

Miért jó rugalmas anyagokat varrni?
Bögremelegítő varrása videóval
Adventi naptár készítése lépésről-lépésre
Kutyaruha varrás, akár egy varrótanfolyamon, ingyen szabásmintával!
Helga táskavarró workshop
Eszti neszeszer varrás (ingyen neszeszer szabásmintával)
Kis Divattervező tábor kulisszatitkai
Varrótanfolyam élménybeszámoló képekben
Kis divattervező tábor 2018, élménybeszámoló
Tüll szoknya varrás a tanműhelyben
Esküvői ruha készült a Varróház varrótanfolyamán, nézd meg!
A szegény leány, a varrás, és a Macskacicó
Luxust a macskáknak! Macska párna varrás lépésről-lépésre
Szabásminta átalakító tanfolyam indul
Család-barát Magazinban varrtam Nagy Ferónak babos kendőt
Veronika táska szabásminta, és varrási útmutató (workshop)
Kutyapárna varrás egyszerűen, lépésről-lépésre
Karácsonyi manó készítése (ingyen szabásmintával)
Szemirámisz pénztárca varrása lépésről-lépésre (ingyen szabásmintával)
Férfi ingből kislány ruha (FEM3Caféban mutattam be)

További szabás-varrás ötletek »

Szabás-varrás cimkék

varrás varrótanfolyam varrás kezdőknek szabásminta táska varrás táska szabásminta táska szabás varrás ötlet karácsonyi dekoráció párna varrás plüss szabásminta nyuszi szabásminta nyuszi varrás szoknya szabásminta textil párna szabásminta gyerek játék szoknya varrás neszeszer varrás pénztárca varrás pénztárca szabásminta plüss játék terítő varrás húsvéti dekoráció neszeszer szabásminta varrás kezőknek baba játékok karácsonyi dekoráció készítése varrás oktatás

Összes cimke megjelenítése/elrejtése »

 

Csatlakozz hozzánk Te is:

Facebook  Twitter  iwiw  YouTube  RSS


A legjobb áron, a legkedvesebb
kiszolgálás mellett a Rőfösboltban
mindig találsz szuperjó anyagokat!


A varrótanfolyamokon használt
csúcsminőségű ollókról a

gondoskodik.

 

babzsákfotel szabásminta | online varrótanfolyam | nadrág szabásminta készítő tanfolyam | szoknya szabásminta készítő tanfolyam | varrás oktatás

A weboldal az Online Varrótanfolyam Kft tulajdona. © Minden jog fenntartva. Adatvédelmi nyilatkozat | Kapcsolat
További hasznos weboldalak: Kreatív ötletek technikák gyűjteménye | Szexuális felvilágosítás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információkért kattints ide!
RENDBEN