Add meg a keresendő szót, kifejezést!

Varrótafolyam képekben: Napsugár a kavésbögre alatt


A varrótanfolyam képekben sorozatból már eddig is sokat tanulhattál. A mai alkalommal is varrunk terítőt, de a hangsúly a poháralátéten van. A terítő varrásból csupán a franciavarrás érdekes, amely egy gyakran használt tartós varrat, a szegést már korábban elsajátíthattad. A poháralátét elkészítésénél az applikálás technikáját sajátíthatod el, és gyakorolhatod a pontosságot.
(Ha a varrógép befűzése is problémát okoz, akkor nézd meg a 4 videóból álló ingyen varrótanfolyamot)

Talán a fotó nem adja jól vissza, de a mintás rész narancsos, naplemente színű, ezért kapta a cikk a "napsugár a kávésbögre alatt" címet. Egy-egy őszi reggelen sokat számít, ha reggel vidám színek fogadnak a konyhában.

Szeretnél terítőnél és poháralátétnél komolyabb dolgokat is varrni?
Szeretnél gyorsan és hatékonyan tanulni?
Szeretnéd Te varrni a ruhatárad legjobb darabjait?
A MEGOLDÁSÉRT KATTINTS IDE!


Szükséges anyagok, eszközök terítő varráshoz, és poháralátéthez:

- 1,5m barna vászon
- 40cm színben harmonizáló, mintás anyag
- 20cm ragasztós közbélés (vetex)
- kb. 1m csipke

 Poháralátét szabásmintája:

szabásminta (kattints rá!)

A szabásminta minden szükséges helyen 0,6cm (talpszélességnyi) varrásszélt tartalmaz.

Poháralátét szabása (1db-hoz):

- 2db poháralátét főrész, barna anyagból
- 1db 7,5cm átmérőjű kör, mintás anyagból
- 11cm csipke
- 2db poháralátét főrész, és 7,5cm átmérőjű kör ragasztós közbélésből

Érdemes egy nagyobb darab barna és mintás anyagot bevasalni ragasztós közbéléssel, és ezután kiszabni az egyes részeket, ezzel időt spórolsz és pontosabb is lesz a munkád. 4-8 poháralátétet érdemes elkészíteni.

Terítő szabása:

Az asztal méretétől függ. Nekem 1,5m hosszú kell. A közepére szerettem volna varrni egy 22cm széles csíkot. A 150cm széles anyagot kettévágtam. Az egyik széléből levágtam 20cm-t. (ebből készült a poháralátét).
A mintás anyagból levágtam egy 25cm széles csíkot. Ami marad, abból készül a poháralátét.

Terítő varrás:

A terítő varrást most azzal kezdjük, hogy a közepére bevarrjuk a mintás csíkot. Ehhez franciavarrást fogunk használni. Ha nincs lockod, és csak cikk-cakkal, vagy overlockkal tudsz tisztázni, akkor előbb utóbb a sok mosás során a varrásszél kirojtosodna és az nem szép. Ehelyett a rendkívül tartós franciavarrást fogjuk használni, amelynél a varrásszél ugyan kicsit vastagabb lesz, de a terítőnél ennek nincs jelentősége.
Ehhez minimum 1,5cm varrásszélre lesz szükség. Szokatlan módon először fonákot a fonákkal szembefordítva, talpszélesen kell összevarrni a terítőt és a mintás csíkot. Ezután érdemes szétvasalni a varrásszélt, mert ettől szebb és pontosabb lesz a munkád.

Ezután színt színnel szembe hajtjuk az anyagot úgy, hogy az iménti varrás legyen az élében, és ismét összevarrjuk 1cm-esen. Ezzel a lépéssel a foszló széleket belefogod magába a varrásba. Rendkívül tartós megoldás.

Vasald meg a franciavarrásokat. Ezután szegd körbe a terítőt. A terítő szegését már megtanulhattad a varrótanfolyam képekben sorozat egyik korábbi részében.

Poháralátét varrás:

Minden alkatrészbe be kell vasalni a ragasztós közbélést. A poháralátét főrészére rá kell applikálni a kört. Fontos, hogy az íves rész közepére essen. Gombostűzd rá. Állítsd a varrógép öltésnagyságát kicsire, és válassz egy széles cikk-cakk öltést. Varrd körbe a kört cikk-cakk öltéssel. Kezdőknek ez nem is könnyű feladat.

Vasald meg a főrészt. Gombostűzd a rövidebbik, egyenes oldalra a csipkét.

Fordítsd ezzel a főrésszel színt színnel szembe egy másikat. Gombostűzd össze, és varrd körbe talpszélesen. Varrj az applikált főrész felől, és ügyelj rá, hogy a cikk-cakk öltéstől végig azonos távolságra varrj. Ez fontosabb, mint az, hogy a varrásszélesség legyen egyforma.
Az oldalán hagyj egy kb. 5cm széles nyílást, ahol majd ki tudod fordítani.

Vágd ki a felesleges varrásszélt. A sarkoknál mindkét réteget le kell csapni, az íveknél elég az egyiket kb 2mm-esre levágni.

Fordítsd ki a poháralátétet. Vasald meg körben a szélét, a varrat kerüljön az élébe. A nyílás varrásszélességét hajtsd be, gombostűzd össze.Az egész poháralátétet varrd körbe mm-esen. Vasald meg.

Kész is van az összeillő terítő és poháralátét!

Készítette:
Majoros Zsuzsa

Hasonló varrós ötletek:

Hozzászólások

Új hozzászólás
11. MBogi
2012-11-22
Amikor kihúztam a gombostût, akkor igazítottam össze az anyagot, mert az applikált fél ugye rögtön összeugrott. Köszönöm a dicséretet, szerintem fogok még készíteni párat!
10. Majoros Zsuzsa
2012-11-18
MBogi, ha gombostûvel illeszted elõre össze az alkatrészeket varrás elõtt, akkor erre varrás közben nem kell figyelni. Nekem az apró tökéletlenségek ellenére is nagyon tetszik ez a karácsonyi szett!
9. MBogi
2012-11-16
Igen, elsõ körben elfelejtettem bevasalni a körhöz a vetexet - de sajnos ez sem javított sokat a dolgon. Végül az összevarrásnál igyekeztem gondosan összeilleszteni a két fõrészt, csak sajnos emiatt nem ügyeltem a kör melletti varrásra. Így két alátét is csúcsfej lett. Majd legközelebb. https://plus.google.com/photos/117520644604644531586/albums/5811479782910330993/5811479992612217202
8. Majoros Zsuzsa
2012-11-12
MBogi, beragasztottad a leírás szerint az egyes alkatrészeket? Ha igen, akkor a varrógép beállításával van a gond. Az alsó, vagy felsõ szálad nagyon feszes. A vasalás segít, de persze mindent nem old meg.
7. MBogi
2012-11-11
Applikálásnál nagyon összeugrik az anyag, és hullámos lesz. Mit tegyek? A meglévõkön tudok-e segíteni gõzös vasalással?
6. Majoros Zsuzsa
2011-09-21
Takács Istvánné, az Eurotextilnél vettem, nekik van webshopjuk is, bár pont ezeket az anyagokat nem láttam ott. Dukai Gyuláné, köszönöm.
5. Dukai Gyuláné
2011-09-21
Nagyon jó ötleteid vannak! Francia varrás valóban szép eldogozás. De anyagot én is nehezen kapok hozzá majd. Örülök a hírlevélnek! Sok ötletet merítek belõle! Köszönöm neked Zsuzsa.
4. Takács Istvánné
2011-09-20
Kedves Zsuzsa:Megszeretném kérdezni hogy hol veszed ezeket a szép anyagokat.Hátha tudnék interneten keresztül rendelni én is.Én amúgy Miskolci vagyok.Üdv: Éva
3. Majoros Zsuzsa
2011-09-20
Zita, a mintás csík hosszában van franciavarrással összevarrva a barna anyaggal. Beszegett csíkot lapolva soha nem varrunk egy másik anyag szélére. Miután franciavarrással összevarrtad a terítõt, akkor szeged körbe az egészet.
2. Pataki Zita
2011-09-20
Nem nagyon értem, a terítõnél a hosszú csík francia varrása csak a keskeny oldalánál történik? A csík hosszanti része beszegés után végig rá van varrva a terítõre? Bocsánat, ha naiv a kérdés.
1. Simon Józsefné
2011-09-19
Praktikus és jól használható az új ötleted. Bizonyára nagyon örülnek majd neki a kevésbé gyakorlottak is, mert hamar sikerélményhez juttatja õket, ha elkészítik.Köszönjük szépen. Várjuk a további jó ötleteket. Simonné Edit
 
Friss adatvédelmi és adatkezelési tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információkért kattints ide!
Rendben