Add meg a keresendő szót, kifejezést!

Varrógép takaró varrás

A varrótanfolyam képekben sorozat alapján már régóta alkalmad van gyakorolni a varrást a segítségemmel. Ennek a varrógép takarónak az elkészítését csak akkor ajánlom Neked, ha már van egy kis gyakorlatod, különben elveheti a kedvedet a folytatástól.

Minden varrógépnek lelke van. Ha nem ismered és szereted a társadat a varrásban, akkor sok fejfájást tud okozni. Ha minden rendbe van vele, szinte doromboló a hangja, de ha valami probléma van, tudod, szinte kiabálva recseg, ropog, kattog.
A varrógéppel karöltve sok kellemes órát töltesz Te is, ezért megérdemli, hogy legyen egy szép, saját készítésű takarója. Ha megkapja ezt a szép „kabátot” biztosan doromboló kiscicaként dolgozik majd a kezed alatt.

A  ruhatárad legjobbjait is magadnak szeretnéd megvarrni, de nem tudod hogyan?
Szeretnéf gyorsan és hatékonyan megtanulni a cipzár varrást, az övfelvarrást, stb?
GYERE EL VARRÓTANFOLYAMRA! KATTINTD IDE!

Szükséges anyagok, eszközök varrás ötlethez:

Ismét  Amy Buttler által tervezett anyagokat használtam fel:

-kb. 70cm mintás vászon
-kb. 40cm más mintás vászon
-kb. 70cm egyszínű vászon bélésnek
-kb. 70cm vékony vlies (flíz)
-aljára széles szatén szalag két rétegben kb. 250cm
-díszítéshez keskenyebb és szélesebb szalag, farkasfog igény szerintVarrógép takaró szabásminta:

A szabásminta a varrógép méretétől függ. Nekem egy Janome 1020-asom van. Ennek az alján a körmérete 103cm, magassága az asztal lapjától a tetejéig 24cm. A megadott méretek erre a varrógépre illeszkednek.
Arra figyelj, amikor a saját varrógépedhez készítesz szabásmintát, hogy a vlies-nek van vastagsága, és ennek megfelelően nagyobb takaró kell a gépedhez.
A középrész szélességét a fogantyú határozza meg.

A takaró közepének szabásmintája: 19x36cm
A takaró széleinek szabásmintája: 20x 70cm

A szabásminta minden szükséges helyen 1cm varrásszélt tartalmaz.
A szálirány az alkatrészek hosszanti oldalával párhuzamos.

Varrógép takaró szabása:

Egyik mintás anyagból:

-2db széle

Másik mintás anyag:

-2db közepe

Egyszínű vászonból bélésnek:

-2db széle
-2db közepe

Vliesből:

-2db széle
-2db közepe

Varrógép takaró varrás:

Állítsd össze a varrógép takaró közepét. Helyezd egymásra a három réteget. A béléssel fordítsd színt színnel szembe a közepének szánt mintás anyagot, és helyezd rá a vliest. Varrd végig az egyik keskeny oldalát.


A varrásszélből vágd ki a vliest.  „fordítsd ki” a közepét, azaz a vliest fordítsd a bélés és a külső anyag közé. A varratot szépen forgasd az élébe.  Vasald le, de a gőzöléssel óvatosan, mert a vlies teljesen összeeshet.
Varrd végig egyszer mm-esen és egyszer talpszélesen színoldalról.
Készítsd el a másik középrészt is idáig

Az oldalára szánt mintás anyagot és a vlies-t fogd egymáshoz, gombostűzd össze, és a szélén talpszélesen varrj végig. Hosszában hajts félbe az oldalrészt és jelöld be a felezőpontját. Az egyik oldalrészre színt színnel szemben gombostűzd rá a középrészeket, amelyek kivarrt oldala pont a középjelölésnél találkozzon.

A másik oldalrészt gombostűzd színt színnel szemben a középrész másik oldalára ugyan így. Varrd végig mindkét oldalt centiméteresen. Vasald  a varrásszélt kifelé.

A bélés oldalrészt gombostűzd a középrész béléséhez színt színnel szemben és varrd hozzá.

Vágd ki a vlies varrásszélességét amennyire tudod.  Vasald le a bélést.

A másik oldalra is varrd fel a bélést.

Ha szeretnéd szalaggal díszíteni a varrógép takarót, akkor a hosszanti varrások mentén most tudod. A szalagot a varrásszél mellé érdemes varrni, mert a varrásszél itt elég vastag, arra nem valószínű, hogy rá tudod varrni. Az elejére szélesebb szalagból masnit készítettem, és ezt a keskeny szalag alá fogtam be.

A varrógép takaró oldalát színt színnel szemben össze kell varrni. Külön a külsőrészt és a vlies-t, és külön a bélést.

Ezután ki kell varrni megint csak külön a sarkokat. Nekem itt 13cm-és varratra volt szükségem.

A varrásszélt a sarkokból nem vágtam ki, ez ad az oldalának egy plusz tartást. Lefelé hajtottam inkább a  a háromszöget. Színéről pontosan az oldalvarrásban átvarrtam ezt a részt. Ha pont az oldalvarrásban varrsz, akkor a varrat nem látszik.
Tisztázd le az alját körben, ezzel össze is fogod a három réteget. Gombostűzd rá a széles szalagot. Először varrd fel belülre, majd kívül is gombostűzd rá, és varrd végig mindkét szélét mm-esen. Ha akarod még farkasfoggal is díszítheted.


Jó varrást!

Készítette:
Majoros Zsuzsa és Herczeg Judit

Hasonló varrós ötletek:

Hozzászólások

Új hozzászólás
6. Erika
Anyósom megkért, hogy a varrógépére készítsek takarót, mert az el?z? már tönkrement. Fogalmam sem volt, hogy hogyan kezdjek hozzá, de a leírás alapján már bátran neki merek majd fogni :)
5. Laura
2013-01-25
Nagyon köszönöm az infót! -)
4. Majoros Zsuzsa
2013-01-20
Budapesten sok boltba meg szoktam fordulni, de ezt a Hobbymûvészben vettem az Üllõi úton.
3. Laura
2013-01-17
Szia! Hol veszed az anyagokat? Köszi a választ elõre is!
2. Majoros Zsuzsa
2012-04-20
Éva, ezzel megleptél, nem tudtam, hogy van zsuzsás stílus is. :)
1. Mády Éva
2012-04-19
Ez gyönyörû és nagyon "Zsuzsás":) Egyébként a legjobbkor jött, mert a gépem éppen "kinõtte" a gyári kabátját és itt-ott már szakadozik és éppen tervbe vettem, hogy varrok egyet.
 
Friss adatvédelmi és adatkezelési tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információkért kattints ide!
Rendben