Add meg a keresendő szót, kifejezést!

Terítő varrás - tényleg maradékokból!

terítő készítése foltvarrás

Nem mindig voltak nagy haverjaim az össze-vissza mintás dolgok. Aztán eljött a pillanat, amikor vágyakozva néztem egy-egy háromszöges, négyzetes, mintás terítőt, edényfogót vagy egyéb használati tárgyat. Hosszú-hosszú hetek teltek el, mire tudatosult bennem, hogy valójában én is meg tudnám ezeket csinálni, csak meg kell tervezni előre, mit, hogyan szeretnék látni a kész munkán. Majd kicsit tervezgettem, nekiláttam, végül megszületett a terítő, és az elhatározás, hogy lehet ezt még bonyolítani, de egyelőre ez is elég.
Alapjában véve nagyon nem szeretek vasalni, de ennél a terítőnél elengedhetetlen a részvasalás, különben nem tudunk továbbhaladni. Elkészíteni csak első ránézésre bonyolult, aztán másodikra is, de alapos odafigyeléssel pontosan ilyen mintájú terítőt készthetünk. Ha meg véletlenül nem teljesen ilyen lesz, akkor sem probléma, úgyis az összhatás számít.

Szükséges anyagok az asztalterítőhöz (textil, kellékek):

- 4 féle mintájú, de egymással harmonizáló pamutvászon (sima, fekete mintás, kockás, epres stb.)

terítő készítése foltvarrás

Szabásminta az asztalterítőhöz:

Konkrét szabásminta nincs, a megfelelő mintájú anyagokból 10 cm széles csíkokat szabunk.

- Sima(1): 10*80 cm
- Fekete(2): 10*110 cm
- Kockás(3): 10*80 cm
- Epres(4): 10*50 cm

A háromszög mintát 10*10-es négyzetek adják, megfelelő módon összevarrva.

A szabásminta minden szükséges helyen 0,6 cm (talpszélességnyi) varrásszélt tartalmaz.

Terítő szabás:

Szabjuk ki a fent megadott méreteket a különböző anyagokból.

terítő készítése foltvarrás

Terítő varrás:

A kiszabott csíkjainkon (anyag visszáján) jelöljük meg a 10-10 centiket.

terítő készítése foltvarrás

Ezután párosítsunk színt színre fordítva:
- Epreshez - simát
- Kockáshoz - feketét
- Maradék feketéhez simát

Párosítás után húzzuk meg a négyzetek átlóit.

terítő készítése foltvarrás

Az összepárosított csíkokat varrjuk össze az átlók mentén talpszélesen mindkét oldalon.

terítő készítése foltvarrás

Vágjuk szét a csíkokat a jelölések mentén (átlók, 10 cm-es jelölések).

terítő készítése foltvarrás

Így 32 háromszöget kapunk. Vasaljuk szét ezeket a háromszögeket. A varrásráhagyásokat a sötétebbik anyag irányába vasaljuk el!
Rendezzük a négyzeteinket a terítő mintája szerint.

terítő készítése foltvarrás

terítő készítése foltvarrás

Vegyük először az első két sort: Az alsó négyzeteket színt színre fordítva borítsuk a felső sor négyzeteire. Ugyanezt végezzük el az alsó két sornál is. Ekkor még mindig az asztalon kiterítve legyenek az összeforgatott négyzetek! Sorrendben varrjuk össze talpszélesen a négyzetek alsó oldalát mind a két sor esetében, de úgy, hogy a négyzetek füzérként maradjanak egymás mellett (nem vágom el a cérnát miután végigvarrtam, hanem rögtön teszem utána a következőt) Két füzérünk lesz. Így a sorrend megmarad a mintában! A vasalás ugyanígy történik: az egész füzért vasaljuk meg.

A következő lépés: Egymáshoz varrjuk a füzér elemeit sorban.

terítő készítése foltvarrás

Eredmény: 2 db 2*8 négyzetből álló csík. A varrásszéleket szétvasaljuk. Hosszában egymáshoz varrjuk a két db csíkunkat. A munka neheze készen van! A varrásszélt szétvasaljuk.
Ha véletlenül nem lett tökéletes a minta elrendezése, ne bosszankodjunk, alkottunk valami egyedit és megismételhetetlent, ami mindennél többet ér!

terítő készítése foltvarrás

Utolsó lépésként szabjunk ki egy ugyanakkora téglalapot valamelyik anyagunkból, mint amekkora az összevarrt terítőnk. Színt színre fordítva varrjuk össze talpszélesen 3 oldalát. Fordítsuk ki, vasaljuk meg, és az utolsó oldalt is varrjuk össze kézzel, vagy géppel. (az anyag széléből hajtsunk a terítő belsejébe 0,6 cm-t). Valójában nem is volt olyan bonyolult! Sok sikert és örömöt mindenkinek a terítő varráshoz!

Készítette:
Marót Orsolya

Hasonló varrós ötletek:

Hozzászólások

Új hozzászólás
2. Icu
2013-08-23
Nagyon jó követhetõ. Kitûnõ oktató munka.Örûlök neki, meg fogom csinálni.
1. Zsuzsa
2013-03-25
Nagyon tetszik. Pont ma reggel szedtem össze a maradék anyagaimat gondoltam valami majd csak lesz belõle. Azt hiszem ez a minta nagyon megfelel. Köszönöm az ötletet. Zsuzsa
 
Friss adatvédelmi és adatkezelési tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információkért kattints ide!
Rendben