Feliratkozom az ingyenes varrótanfolyamra, hozzájárulok adataim kezeléséhez, illetve elektronikus levelek fogadásához az Adatvédelmi nyilatkozatban leírtak szerint.
   
   
Szabás-varrás ötletek » Szék kárpitozása

Szék kárpitozása

2009.01.19 | kárpitozás | szék kárpitozása |

Ez a szék áldozatul esett egy felújításnak, a kárpitján eltávolíthatatlan festékfoltok voltak. A támlája és az ülőrésze is lecsavarozható a fém vázról. Úgy döntöttünk az eredeti kárpitot rajta hagyjuk, mindössze új "ruhát" készítünk neki textilből.

varrótanfolyam

Méretvétel:

A lekerekített sarkok ellenére egyszerűen téglalapnak tekintjük a támlát és ülőkét, így csak egy szélességi, illetve hosszúsági méretre lesz szükségünk.(a szék vastagságát külön mérjük le)
A kárpit mindössze 2-2 téglalapból fog állni.
A kárpitnak felül nagyobbnak kell lennie, mert nem szép, ha a varrás látszik a szék oldalán.

Számolás:

a kárpit látható, felső részének méretét úgy számoljuk ki, hogy a mért értékekhez (szélesség, hosszúság) hozzáadunk 4-4cm-t, plusz 2-2cm varrásszélt, azaz összesen 6-6cm-t. Adjuk hozzá a szék vastagságát is 2-szer.

A kárpit nem látható, alsó részének (ez lehet más, értéktelenebb anyagból is) kiszámításához a mért értékekből vonjunk le 4-4cm-t, majd adjunk hozzá 2-2cm varrásszélt, azaz 2-2cm-t kell levonni összességében körben.

Varrás:

A felső (nagyobb) kárpitok sarkait be kell húznunk. Ez azt jelenti, hogy készítenünk kell két varratot. Állítsuk a gépet a legnagyobb öltésre. Késztítsünk ívesen egy varratot a sarokba, majd ettől talpszélesen még egyet. A varrat elején varrjunk el, a végén viszont ne.
Először vegyük az ülőrészt. A felső kárpitot helyezzük az asztalra színével lefelé, majd rá az ülőkét a felső részével lefelé. Minden sarokban húzzuk meg a cérnákat, egészen addig, amíg az anyag annyira be nem ráncosodik hogy ráhúzhatjuk az ülőke sarkára.A ráncokat osszuk el egyenletesen, majd csomózzuk a behúzó cérnákat egymáshoz, hogy a sarkok rögzüljenek. Óvatosan húzzuk le az ülőkéről az anyagot.
A kárpit alsó és felső szélét varrjuk össze színt színnel szembe, kivéve az egyik oldalát, itt fogjuk kiforítani és az ülőkét belehúzni. A ráncolt rész legyen felül, és a sarkoknál kövessük annak ívét. A varrásszél 1cm.
Varrás után a színoldalon is látható behúzó cérnákat bontsuk ki.
Húzzuk bele az ülőkét a textil huzatba, majd gombostűzzük egymáshoz a kárpit alsó és felső szélét. Kézi öltésekkel (stafírozással) varrjuk be a nyílást. Rövidáru üzletekben lehet olyan tűkészletet kapni, amelyben van úgynevezett kárpitos tű, amely íves, így megkönnyíti a kézi öltések elkészítését.

Ugyan ezeket a lépéseket meg kell ismételni a támlával is, és mostmár nincs más dolgunk, mint a csavarok helyén kissé felvágni az anyagot és visszacsavarozni a támlát és az ülőkét a helyére.
Jó munkát a szék kárpitozáshoz!


Oszd meg ezt az oldalt ismerőseiddel:
     

Új hozzászólás »
2 hozzászólás Új hozzászólás »

  2.
 
Simon Györgyi hozzászólása
2014-10-21 19:57:26
  Kedves Zsuzsa! A szék kárpitozásának leírásából kiindulva, a konyhai sarokülőt újrakárpitoztam. Sok segítséget adott hozzá a leírásod. Minden ismerősöm megcsodálta. Alig hitték el, hogy ilyenre is képes vagyok. Köszönöm a leírást!!!
  1.
 
Vegazus hozzászólása
2012-10-14 17:04:48
  Kedves Zsuzsa! Csodálkozom, hogy 3 és fél év alatt senki nem írt ide, pedig milyen hasznos ez az ötlet! Én épp csak egy-két napja találtam rá erre a bejegyzésre, és ma már el is készítettem magamnak az új kárpitot. Köszönöm a leírást, nagy segítség volt! http://igyvarrok.blogspot.hu/2012/10/karpit-szekre.html

  Új hozzászólás »

Varrótanfolyamok


Szabás-varrás ötletek

Helga táskavarró workshop
Eszti neszeszer varrás (ingyen neszeszer szabásmintával)
Kis Divattervező tábor kulisszatitkai
Varrótanfolyam élménybeszámoló képekben
Kis divattervező tábor 2018, élménybeszámoló
Tüll szoknya varrás a tanműhelyben
Esküvői ruha készült a Varróház varrótanfolyamán, nézd meg!
A szegény leány, a varrás, és a Macskacicó
Luxust a macskáknak! Macska párna varrás lépésről-lépésre
Szabásminta átalakító tanfolyam indul
Család-barát Magazinban varrtam Nagy Ferónak babos kendőt
Veronika táska szabásminta, és varrási útmutató (workshop)
Kutyapárna varrás egyszerűen, lépésről-lépésre
Karácsonyi manó készítése (ingyen szabásmintával)
Szemirámisz pénztárca varrása lépésről-lépésre (ingyen szabásmintával)
Férfi ingből kislány ruha (FEM3Caféban mutattam be)
Elvira ruha, ingyen szabásmintával, és varrási útmutatóval
Amit táskamerevítőről érdemes tudni
Dominika táskavarró workshop
Vasalódeszka huzat varrás

További szabás-varrás ötletek »

Szabás-varrás cimkék

varrás varrótanfolyam varrás kezdőknek szabásminta táska varrás táska szabásminta táska szabás varrás ötlet karácsonyi dekoráció párna varrás plüss szabásminta nyuszi szabásminta nyuszi varrás szoknya szabásminta textil párna szabásminta gyerek játék szoknya varrás neszeszer varrás pénztárca varrás pénztárca szabásminta plüss játék húsvéti dekoráció terítő varrás neszeszer szabásminta varrás kezőknek baba játékok karácsonyi dekoráció készítése varrás oktatás

Összes cimke megjelenítése/elrejtése »

 

Csatlakozz hozzánk Te is:

Facebook  Twitter  iwiw  YouTube  RSS


A legjobb áron, a legkedvesebb
kiszolgálás mellett a Rőfösboltban
mindig találsz szuperjó anyagokat!


A varrótanfolyamokon használt
csúcsminőségű ollókról a

gondoskodik.

 

babzsákfotel szabásminta | online varrótanfolyam | nadrág szabásminta készítő tanfolyam | szoknya szabásminta készítő tanfolyam | varrás oktatás

A weboldal az Online Varrótanfolyam Kft tulajdona. © Minden jog fenntartva. Adatvédelmi nyilatkozat | Kapcsolat
További hasznos weboldalak: Kreatív ötletek technikák gyűjteménye | Szexuális felvilágosítás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információkért kattints ide!
RENDBEN