Add meg a keresendő szót, kifejezést!

Pufók kosárka varrás

Ezt a kedves kis kosarat használhatjuk kínáláshoz, például zsömlét tehetünk bele, vagy édességet, de fürdőszobában elhelyezve sminkkészletnek is otthont adhat. A varrása nem nehéz, ha a ferdepánt felvarrása nem okoz gondot, akkor vágj bele.

Szükséges anyagok, eszközök:

- sötétkék anyag (kb. 40cm)
- kockás anyag (kb. 40cm)
- vlies, vagy más tömőanyag
- kartonpapír (21cm átmérőjű kör)
- cérna
- gombostű
- varrótű
- vasaló

Szabás:

1db sötétkék 34cm átmérőjű kör
1db sötétkék 4cm széles ferdepánt, kb. 70cm hosszú, lehet toldani

1db kockás 34cm átmérőjű kör
1db kockás 25cm átmérőjű kör

1db 21cm átmérőjű kör vliesből
1db 21cm átmérőjű kör kartonból

Kosárka varrása:

A két kör alakú textilt fonákoldalukkal fordítsuk egymás felé:

A sötétkék anyagon rajzoljuk meg a varrás vonalát. Először is húzzunk 6,5cm-re a szélétől párhuzamost, azaz egy 27,5 cm átmérőjű kört. Osszuk fel egyenesekkel 16 egyenlő részre kört. Gombostűzzük össze a két réteget és varrjunk végig a berajzolt vonalakon.

Elkészítjük a kosár alját. A kartonpapírra illesszük rá a vlies-t és erre fonákoldalával a 25cm átmérőjű kockás anyagot.

Ahhoz, hogy a karton széleit a kartonra hajtsuk, létezik egy egyszerű és biztos megoldás. Az anyag szélétől 0,5cm-re nagy kézi öltésekkel varrjunk végig. Egyszerűen le-föl öltögessünk, mint fércelésnél. A cérna segítségével húzzuk össze az anyagot, amely így rásimul a kartonra.

Helyezzük a kivarrt körre a kosár alját. (az alja szándékosan kisebb, mint a kivarrt kör, a tömés során az oldalfal jóval szélesebb lesz, így ennél nagyobb karton már feszülne benne) A kör szélén lévő kis "tasakokat" tömjük ki egyenként darabokra tépett vliessel, vagy más tömőanyaggal.

A kitömött részek szélét fogjuk össze és kézi öltésekkel varrjuk végig. Használjunk dupla szálat, mert ezzel a varrattal kell majd összehúzni a szélét, hogy szépen, függőlegesen álljon.

Varrjunk a szélére a ferdepántot. A ferdepántot 45 fokos száliránnyal kell szabni, csak így nem fog csavarodni felvarrás után. Először a kosár fonák oldalára varrjuk a ferdepánt színoldalát. Csak úgy fogunk tudni géppel varrni, ha a kitömött részeket erősen lenyomjuk. Akinek van féltalpa, azzal is meg lehet próbálni.

Vasaljuk meg a pántot és hajtsuk a színoldalra. Gombostűzzük meg, majd kézzel varrjuk körbe. A vastagság miatt géppel varrni nagyon nehézkes.

A kosár kifordítható, és az alja áthelyezhető a másik oldalába:

Jó munkát a pufók kosár varráshoz!

Készítette:
Majoros Zsuzsa

Hasonló varrós ötletek:

Hozzászólások

Új hozzászólás
1. Klári
2012-11-29
Ez nagyon tetszik! Csak csodálom az ötletgazdagságot amit itt nap mint nap felfedezek! Ezt ötlethalmazt most találtam! Köszönöm! A Karácsonyi meglepik innen lesznek!
 
Friss adatvédelmi és adatkezelési tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információkért kattints ide!
Rendben