Add meg a keresendő szót, kifejezést!

ingyenes videók

Ismerd meg a varrógép részeit, tanuld meg befűzni a varrógépedet, kezdj el egyenesen varrni,
gyakorold az alapvető technikákat az
ingyenes varrás oktató videók segítségével!

Regisztrálj most, és nézd meg a varrás oktató videókat:
Add meg hogyan szólíthatunk!
Hibás, vagy hiányzó e-mail cím!
Hozzájárulásod nélkül nem tudjuk elküldeni a videókat!

Párnahuzat varrás, akár egy varrótanfolyamon

Miért nevezem a párna varrást varrótanfolyamnak?
Sokan megkerestetek, hogy az ingyen varrótanfolyamon megvarrtátok a tűpárnát, de nem tudjátok hogyan tovább.
A párnahuzat varrása nagyon jó gyakorló feladat, különösen ami a gomblyukak elkészítését illeti.
Azért is nevezem ezt varrótanfolyamnak, mert nem csak az egyes lépések sorrendjét írom le, de azt is, mit miért csinálj, és mi az, amivel vigyázni kell.

Szeretnél párnahuzatnál komolyabb dolgokat is varrni?
Szeretnél gyorsan és hatékonyan tanulni?
Szeretnéd Te varrni a ruhatárad legjobb darabjait?
A MEGOLDÁSÉRT KATTINTS IDE!


Szükséges anyagok, eszközök párnahuzat varráshoz:

- kb. 70cm pamutvászon
- párna
- 4db 1,4cm ármérőjű gomb

Párna szabásminta:

Párna szabásmintához kattints a linkre!

A párnahuzat szabásmintája függ a párna nagyságától. Én egy 61,5x51cm-es párnához készítettem huzatot. A szabásminta mellé odarajzoltam, hogyan kell majd először meghajtani az anyagot, így világos lesz, melyik rész melyik a szabásmintán. Ha magad készíted a szabásmintát a párnádhoz, akkor ne felejts oldalanként 1-1,5cm hozzáadni a párna méretéhez, nehogy túl feszes legyen a huzat. Érdemes papírra készíteni a szabásmintát, és rápróbálni a párnára, mert a gombolás megbonyolítja a szabásminta hosszának kiszámítását.

Párna szabása:

Nagyon egyszerű, mert csak egy téglalapot kell kiszabni, jelen esetben 120x65cm-est. Szálirány a rövidebb oldal. Arra ügyelni kell, hogy az anyag szélessége legalább 120cm legyen, különben kevés lesz.
Az anyagot szabás előtt feltétlenül be kell avatni, azaz forró vízben megmártani, majd kiteregetni és megszárítani. Szabás előtt még vasalni kell.

Párnahuzat varrás:

Első lépésként a párnahuzat két rövidebbik oldalán, a fonák oldalra húzz a szélétől 6cm-re egy párhuzamost. Szappannal, vagy szabókrétával.
Ehhez a vonalhoz vasald be az anyag szélét, majd még egyszer hajts be és vasald le. Ezzel megkapod a 3cm széles részt a gomboláshoz.

Második lépésként be kell jelölni a gomblyukakat. Ezek lesznek a párna hátuljának felső szélén. Jobb és baloldalon 6cm mélyen össze fogjuk majd varrni a gombolódó részt. Ezen kívül nekem marad egy 52cm hosszú szakasz, ezt osztottam 5 felé. 10,4cm-enként tettem egy gomblyukat. A párna szélétől 1,2cm-re jelöltem be a gomblyuk egyik végét, a másikat ettől akkora távolságra, amekkora a gomb. (így biztosan át fog férni rajta). A gomblyukak merőlegesek a hajtott szélre.

A bevasalt rész széleit mm-esen varrd végig.

Elkészítjük a gomblyukakat. Attól függően milyen automatika van a gépen egyszerűbb, vagy bonyolultabb feladat, de a használati utasításban meg fogod találni a lépéseit.

Ki kell vágni a gomblyukakat.
A gombolódó részt gombostűzd egymáshoz, és jobb és bal oldalon 6cm mélyen varrd össze.

Így néz ki készen az imént készített „U” alakú varrat.

Fordíts a párnát színoldallal befelé. Mérd ki a szabásminta segítségével, hol fog meghajlani a párna alul és felül. Gombostűzd össze az oldalait és varrd össze 1cm-esen. Elvileg belül nem kell tisztázni a varratot, de én sem szeretem a foszladozó anyagszéleket még belül sem, ezért lecikk-cakkoltam. A sarkoknál a felesleges varrásszélt kivágtam.

Fordíts ki a párnát. Már csak egy feladatod van. A gombok helyének bejelölése és felvarrása. Rendezd el a gombolódó részt szépen, és a gomblyukak külső szélén szúrj át egy gombostűt. Ez mutatja meg alul a gomb helyét. (nem a gomblyuk közepére kell jelölnöd a gomb helyét, ha így teszel csúnyán szétcsúszik majd a gombolódó rész.

Varrd fel a gombokat, és kész is van a párnahuzat!

Jó munkát a párna varráshoz!

Készítette:
Majoros Zsuzsa
Szabás-varrás ötletek – Kezedben születik meg a ruhád!

Hasonló varrós ötletek:

Hozzászólások

Új hozzászólás
15. Majoros Zsuzsa
2018-04-03
Mónika, köszönöm a kedves szavakat, és sok örömet a varrós percekhez!! :)
14. Mónika
2018-04-01
Kedves Zsuzsa! Nagyon hálás vagyok, hogy rádtaláltam! Most pont a párna alá írok, de többmindent elkészítettem, olyan jól leírod, hogy nem lehet elrontani. (vagyha mégis, visszabontással elõbb-utóbb sikerül) Sorozatban készítem a párnahuzatokat, már ajándék is lesz :) A kezdõknek való tanfolyamodat is nézem, amire elõfizettem. Kincs az oldalad, a tudásod, a kedvességed, a személyiséged!
13. Majoros Zsuzsa
2014-06-05
Tatuli, nagyon örülök! :)) Gratula, hogy sikerült a paplanhuzatot is megcsinálni a leírás alapján! :)
12. tatuli
2014-06-05
Kedves Zsuzsa! Karácsonyra elkészült a paplanhuzat is a párna mintájára! Igazából nem mertem változtatni a "jól bevált mintán", és nekem tetszik, hogy nem a huzat végében van a gombolás, hanem picit feljebb - és így a paplan csücskei sem csúsznak ki a sarkokon. Szóval bevált a minta, boldogok a gyerekek, büszke az anya! :D Köszönöm még egyszer!!!
11. Majoros Zsuzsa
2013-12-09
Bemma. Attól függ melyik irányba kell nagyobbítani. Az eredetivel harmonizáló anyagot kell venni, és például keretet varrni a párnáknak. Két csík is díszítõ jellegû lehet a párna szélén. Persze ehhez szét kell bontani (vagy vágni) az eredetit, de ha jól végiggondolod viszonylag kevés munkával biztosan meg lehet oldani. Sok sikert! :)
10. Bemma
2013-12-08
Nagyon szép lett ez a párnahuzat. Nincs valami ötleted arra, hogy hogyan tudok megnaggyobbítani egy huzatot? Új párnákat vettünk amik 3-4cm-rel nagyobbak mint a meglévõ párnahuzat. Üdv. Bemma
9. Majoros Zsuzsa
2013-09-09
Erika, 30cm-es párnához egyszer kell csak 1-1,5cm-t hozzáadni. Így lesz (varrásszélesség nélkül) 31-31,5cm a szabásminta szélessége. Jó varrást! (ha kész van küldj fotót! :) )
8. Erika
2013-09-07
Kedves Zsuzsa! Az oldalanként 1-1.5 cm hozzáadást úgy kell érteni, hogy pl. 30 cm széles párnánál az egyik oldalhoz, ami mondjuk most nem a gombolásos oldal, kétszer adjuk hozzá az 1-1,5 cm-t? Például 30 cm + 2x1/1,5, 32 és 33 cm között kellene lennie az szabásmintának persze plusz jön hozzá még a varrásszél. Elõre is köszönöm! Üdvözlettel, Erika
7. Majoros Zsuzsa
2013-07-17
Tatuli, jajj, de örülök, akkor ez mindkettõnknek sikerélmény! :)) A paplan jó lesz voltaképpen ugyan így, bár annak inkább teljesen a végében szokott lenni a gombolás. Nézd meg az otthoni huzatokat, és ha le tudod követni, akkor csináld úgy, ha nem akkor így is teljesen jó.
6. tatuli
2013-07-16
Életem elsõ "nagyobb" varrása volt egy vadi új varrógéppel. A varrógép tanulgatása, állítgatása, a szabásminta, az anyag szabása, és végül a párna megvarrása gombostul-gomblyukastul nem tartott tovább 2 óránál (lehet rajta nevetni, én többre számítottam), és olyan párnahuzat kerekedett ki a kezem alól, hogy még nekem is elállt a szavam! Minden tekintetben tökéletes lett; gyorsan és egyszerûen tudtam megvarrni, és a gyerekemnek nagyon-nagyon tetszett!!! Köszönet érte! Már csak az lenne a kérdésem, hogy paplanhuzatot ugyan ezzel a módszerrel (természetesen a méretek mások) tudok-e varrni a gyereknek a párnájához? Gondolok itt arra, hogy a ráhagyások, illetve a 13cm-es gombolódó ráhajtás itt is elegendõ-e?
5. melinda
2012-07-25
sziasztok! tudna valaki segíteni, hogy hol kaphatok jó minõségû ám olcsó anyagot ágynemûhöz ? köszönöm
4. denes zsuzsanna
2011-11-13
koszonom szepen az otletet ,en makepp szoktam varrni ,de jol jon egy uj minta . barmely mintat kuldessz kiprobalom koszonomszepen udvozollek zsuzsanna sepsiszentgyorgyrol
3. Majoros Zsuzsa
2011-11-06
Potos Jánosné, sokféle magoldás van, válaszd azt, ami számodra a legkönnyebb elkészíteni és használni. Nádica, tudod a bátorság sokszor fontosabb, mint a tudás, vágj bele, biztosan menni fog, visszatérnek az emlékek. Itt a leírás mankónak, nem fogod elrontani! :)
2. Botlik Nádica
2011-11-04
Már nagyon régen várom ezt a lehetõséget, és nagyon köszönöm, már csak biztatni kell magam , hogy neki álljak, valaha régen tudtam varrni kis egy szerü dolgokat , de aztán el telt 30 év és elbátortalanodtam. Mindig olvasom a szuper kis leveleidet, sajnos itt élek Balatonlellén és messze van Budapest, hogy élõben is találkozzak Veled és újra nekiálljak. Sok sok puszi: Nádica
1. Potos Jánosné
2011-11-04
Nagyon szépen köszönöm a jó ötletet, én másképpen oldottam meg a párnahuzat gombolását. de ezt is megpróbálom. Köszönöm!
 
Friss adatvédelmi és adatkezelési tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információkért kattints ide!
Rendben