Feliratkozom az ingyenes varrótanfolyamra, hozzájárulok adataim kezeléséhez, illetve elektronikus levelek fogadásához az Adatvédelmi nyilatkozatban leírtak szerint.
   
   
Szabás-varrás ötletek » Párnahuzat varrás, akár egy varrótanfolyamon

Párnahuzat varrás, akár egy varrótanfolyamon

2011.11.03 | párna varrás | párna szabásminta | varrótanfolyam

Miért nevezem a párna varrást varrótanfolyamnak?
Sokan megkerestetek, hogy az ingyen varrótanfolyamon megvarrtátok a tűpárnát, de nem tudjátok hogyan tovább.
A párnahuzat varrása nagyon jó gyakorló feladat, különösen ami a gomblyukak elkészítését illeti.
Azért is nevezem ezt varrótanfolyamnak, mert nem csak az egyes lépések sorrendjét írom le, de azt is, mit miért csinálj, és mi az, amivel vigyázni kell.

Szeretnél párnahuzatnál komolyabb dolgokat is varrni?
Szeretnél gyorsan és hatékonyan tanulni?
Szeretnéd Te varrni a ruhatárad legjobb darabjait?
A MEGOLDÁSÉRT KATTINTS IDE!


Szükséges anyagok, eszközök párnahuzat varráshoz:

- kb. 70cm pamutvászon
- párna
- 4db 1,4cm ármérőjű gomb

Párna szabásminta:

Párna szabásmintához kattints a linkre!

A párnahuzat szabásmintája függ a párna nagyságától. Én egy 61,5x51cm-es párnához készítettem huzatot. A szabásminta mellé odarajzoltam, hogyan kell majd először meghajtani az anyagot, így világos lesz, melyik rész melyik a szabásmintán. Ha magad készíted a szabásmintát a párnádhoz, akkor ne felejts oldalanként 1-1,5cm hozzáadni a párna méretéhez, nehogy túl feszes legyen a huzat. Érdemes papírra készíteni a szabásmintát, és rápróbálni a párnára, mert a gombolás megbonyolítja a szabásminta hosszának kiszámítását.

Párna szabása:

Nagyon egyszerű, mert csak egy téglalapot kell kiszabni, jelen esetben 120x65cm-est. Szálirány a rövidebb oldal. Arra ügyelni kell, hogy az anyag szélessége legalább 120cm legyen, különben kevés lesz.
Az anyagot szabás előtt feltétlenül be kell avatni, azaz forró vízben megmártani, majd kiteregetni és megszárítani. Szabás előtt még vasalni kell.

Párnahuzat varrás:

Első lépésként a párnahuzat két rövidebbik oldalán, a fonák oldalra húzz a szélétől 6cm-re egy párhuzamost. Szappannal, vagy szabókrétával.
Ehhez a vonalhoz vasald be az anyag szélét, majd még egyszer hajts be és vasald le. Ezzel megkapod a 3cm széles részt a gomboláshoz.

Második lépésként be kell jelölni a gomblyukakat. Ezek lesznek a párna hátuljának felső szélén. Jobb és baloldalon 6cm mélyen össze fogjuk majd varrni a gombolódó részt. Ezen kívül nekem marad egy 52cm hosszú szakasz, ezt osztottam 5 felé. 10,4cm-enként tettem egy gomblyukat. A párna szélétől 1,2cm-re jelöltem be a gomblyuk egyik végét, a másikat ettől akkora távolságra, amekkora a gomb. (így biztosan át fog férni rajta). A gomblyukak merőlegesek a hajtott szélre.

A bevasalt rész széleit mm-esen varrd végig.

Elkészítjük a gomblyukakat. Attól függően milyen automatika van a gépen egyszerűbb, vagy bonyolultabb feladat, de a használati utasításban meg fogod találni a lépéseit.

Ki kell vágni a gomblyukakat.
A gombolódó részt gombostűzd egymáshoz, és jobb és bal oldalon 6cm mélyen varrd össze.

Így néz ki készen az imént készített „U” alakú varrat.

Fordíts a párnát színoldallal befelé. Mérd ki a szabásminta segítségével, hol fog meghajlani a párna alul és felül. Gombostűzd össze az oldalait és varrd össze 1cm-esen. Elvileg belül nem kell tisztázni a varratot, de én sem szeretem a foszladozó anyagszéleket még belül sem, ezért lecikk-cakkoltam. A sarkoknál a felesleges varrásszélt kivágtam.

Fordíts ki a párnát. Már csak egy feladatod van. A gombok helyének bejelölése és felvarrása. Rendezd el a gombolódó részt szépen, és a gomblyukak külső szélén szúrj át egy gombostűt. Ez mutatja meg alul a gomb helyét. (nem a gomblyuk közepére kell jelölnöd a gomb helyét, ha így teszel csúnyán szétcsúszik majd a gombolódó rész.

Varrd fel a gombokat, és kész is van a párnahuzat!

Jó munkát a párna varráshoz!

Készítette:
Majoros Zsuzsa
Szabás-varrás ötletek – Kezedben születik meg a ruhád!


Oszd meg ezt az oldalt ismerőseiddel:
     

Új hozzászólás »
15 hozzászólás Új hozzászólás »

  15.
 
Majoros Zsuzsa hozzászólása
2018-04-03 16:40:33
  Mónika, köszönöm a kedves szavakat, és sok örömet a varrós percekhez!! :)
  14.
 
Mónika hozzászólása
2018-04-01 17:36:53
  Kedves Zsuzsa! Nagyon hálás vagyok, hogy rádtaláltam! Most pont a párna alá írok, de többmindent elkészítettem, olyan jól leírod, hogy nem lehet elrontani. (vagyha mégis, visszabontással előbb-utóbb sikerül) Sorozatban készítem a párnahuzatokat, már ajándék is lesz :) A kezdőknek való tanfolyamodat is nézem, amire előfizettem. Kincs az oldalad, a tudásod, a kedvességed, a személyiséged!
  13.
 
Majoros Zsuzsa hozzászólása
2014-06-05 12:40:42
  Tatuli, nagyon örülök! :)) Gratula, hogy sikerült a paplanhuzatot is megcsinálni a leírás alapján! :)
  12.
 
tatuli hozzászólása
2014-06-05 10:17:14
  Kedves Zsuzsa! Karácsonyra elkészült a paplanhuzat is a párna mintájára! Igazából nem mertem változtatni a "jól bevált mintán", és nekem tetszik, hogy nem a huzat végében van a gombolás, hanem picit feljebb - és így a paplan csücskei sem csúsznak ki a sarkokon. Szóval bevált a minta, boldogok a gyerekek, büszke az anya! :D Köszönöm még egyszer!!!
  11.
 
Majoros Zsuzsa hozzászólása
2013-12-09 08:26:53
  Bemma. Attól függ melyik irányba kell nagyobbítani. Az eredetivel harmonizáló anyagot kell venni, és például keretet varrni a párnáknak. Két csík is díszítő jellegű lehet a párna szélén. Persze ehhez szét kell bontani (vagy vágni) az eredetit, de ha jól végiggondolod viszonylag kevés munkával biztosan meg lehet oldani. Sok sikert! :)
  10.
 
Bemma hozzászólása
2013-12-08 13:18:19
  Nagyon szép lett ez a párnahuzat. Nincs valami ötleted arra, hogy hogyan tudok megnaggyobbítani egy huzatot? Új párnákat vettünk amik 3-4cm-rel nagyobbak mint a meglévő párnahuzat. Üdv. Bemma
  9.
 
Majoros Zsuzsa hozzászólása
2013-09-09 09:19:11
  Erika, 30cm-es párnához egyszer kell csak 1-1,5cm-t hozzáadni. Így lesz (varrásszélesség nélkül) 31-31,5cm a szabásminta szélessége. Jó varrást! (ha kész van küldj fotót! :) )
  8.
 
Erika hozzászólása
2013-09-07 22:17:02
  Kedves Zsuzsa! Az oldalanként 1-1.5 cm hozzáadást úgy kell érteni, hogy pl. 30 cm széles párnánál az egyik oldalhoz, ami mondjuk most nem a gombolásos oldal, kétszer adjuk hozzá az 1-1,5 cm-t? Például 30 cm + 2x1/1,5, 32 és 33 cm között kellene lennie az szabásmintának persze plusz jön hozzá még a varrásszél. Előre is köszönöm! Üdvözlettel, Erika
  7.
 
Majoros Zsuzsa hozzászólása
2013-07-17 14:43:51
  Tatuli, jajj, de örülök, akkor ez mindkettőnknek sikerélmény! :)) A paplan jó lesz voltaképpen ugyan így, bár annak inkább teljesen a végében szokott lenni a gombolás. Nézd meg az otthoni huzatokat, és ha le tudod követni, akkor csináld úgy, ha nem akkor így is teljesen jó.
  6.
 
tatuli hozzászólása
2013-07-16 12:41:11
  Életem első "nagyobb" varrása volt egy vadi új varrógéppel. A varrógép tanulgatása, állítgatása, a szabásminta, az anyag szabása, és végül a párna megvarrása gombostul-gomblyukastul nem tartott tovább 2 óránál (lehet rajta nevetni, én többre számítottam), és olyan párnahuzat kerekedett ki a kezem alól, hogy még nekem is elállt a szavam! Minden tekintetben tökéletes lett; gyorsan és egyszerűen tudtam megvarrni, és a gyerekemnek nagyon-nagyon tetszett!!! Köszönet érte! Már csak az lenne a kérdésem, hogy paplanhuzatot ugyan ezzel a módszerrel (természetesen a méretek mások) tudok-e varrni a gyereknek a párnájához? Gondolok itt arra, hogy a ráhagyások, illetve a 13cm-es gombolódó ráhajtás itt is elegendő-e?
  5.
 
melinda hozzászólása
2012-07-25 09:39:24
  sziasztok! tudna valaki segíteni, hogy hol kaphatok jó minőségű ám olcsó anyagot ágyneműhöz ? köszönöm
  4.
 
denes zsuzsanna hozzászólása
2011-11-13 16:25:48
  koszonom szepen az otletet ,en makepp szoktam varrni ,de jol jon egy uj minta . barmely mintat kuldessz kiprobalom koszonomszepen udvozollek zsuzsanna sepsiszentgyorgyrol
  3.
 
Majoros Zsuzsa hozzászólása
2011-11-06 08:44:34
  Potos Jánosné, sokféle magoldás van, válaszd azt, ami számodra a legkönnyebb elkészíteni és használni. Nádica, tudod a bátorság sokszor fontosabb, mint a tudás, vágj bele, biztosan menni fog, visszatérnek az emlékek. Itt a leírás mankónak, nem fogod elrontani! :)
  2.
 
Botlik Nádica hozzászólása
2011-11-04 21:10:45
  Már nagyon régen várom ezt a lehetőséget, és nagyon köszönöm, már csak biztatni kell magam , hogy neki álljak, valaha régen tudtam varrni kis egy szerü dolgokat , de aztán el telt 30 év és elbátortalanodtam. Mindig olvasom a szuper kis leveleidet, sajnos itt élek Balatonlellén és messze van Budapest, hogy élőben is találkozzak Veled és újra nekiálljak. Sok sok puszi: Nádica
  1.
 
Potos Jánosné hozzászólása
2011-11-04 20:52:22
  Nagyon szépen köszönöm a jó ötletet, én másképpen oldottam meg a párnahuzat gombolását. de ezt is megpróbálom. Köszönöm!

  Új hozzászólás »


Varrótanfolyamok


Szabás-varrás ötletek

Miért jó rugalmas anyagokat varrni?
Bögremelegítő varrása videóval
Adventi naptár készítése lépésről-lépésre
Kutyaruha varrás, akár egy varrótanfolyamon, ingyen szabásmintával!
Helga táskavarró workshop
Eszti neszeszer varrás (ingyen neszeszer szabásmintával)
Kis Divattervező tábor kulisszatitkai
Varrótanfolyam élménybeszámoló képekben
Kis divattervező tábor 2018, élménybeszámoló
Tüll szoknya varrás a tanműhelyben
Esküvői ruha készült a Varróház varrótanfolyamán, nézd meg!
A szegény leány, a varrás, és a Macskacicó
Luxust a macskáknak! Macska párna varrás lépésről-lépésre
Szabásminta átalakító tanfolyam indul
Család-barát Magazinban varrtam Nagy Ferónak babos kendőt
Veronika táska szabásminta, és varrási útmutató (workshop)
Kutyapárna varrás egyszerűen, lépésről-lépésre
Karácsonyi manó készítése (ingyen szabásmintával)
Szemirámisz pénztárca varrása lépésről-lépésre (ingyen szabásmintával)
Férfi ingből kislány ruha (FEM3Caféban mutattam be)

További szabás-varrás ötletek »

Szabás-varrás cimkék

varrás varrótanfolyam varrás kezdőknek szabásminta táska varrás táska szabásminta táska szabás varrás ötlet karácsonyi dekoráció párna varrás plüss szabásminta szoknya szabásminta nyuszi szabásminta nyuszi varrás párna szabásminta gyerek játék szoknya varrás neszeszer varrás textil plüss játék terítő varrás húsvéti dekoráció neszeszer szabásminta varrás kezőknek pénztárca varrás pénztárca szabásminta baba játékok karácsonyi dekoráció készítése szoknya szabásminta készítése

Összes cimke megjelenítése/elrejtése »

 

Csatlakozz hozzánk Te is:

Facebook  Twitter  iwiw  YouTube  RSS


A legjobb áron, a legkedvesebb
kiszolgálás mellett a Rőfösboltban
mindig találsz szuperjó anyagokat!


A varrótanfolyamokon használt
csúcsminőségű ollókról a

gondoskodik.

 

babzsákfotel szabásminta | online varrótanfolyam | nadrág szabásminta készítő tanfolyam | szoknya szabásminta készítő tanfolyam | varrás oktatás

A weboldal az Online Varrótanfolyam Kft tulajdona. © Minden jog fenntartva. Adatvédelmi nyilatkozat | Kapcsolat
További hasznos weboldalak: Kreatív ötletek technikák gyűjteménye | Szexuális felvilágosítás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információkért kattints ide!
RENDBEN