Add meg a keresendő szót, kifejezést!

Kulcstartó varrás (kezdőknek is ajánlott) - Angelina kulcstartó

Egy igazi, ütős együttes, táska, pénztárca és kulcstartó ugyan abból az anyagból. Kizártnak tartom, hogy ilyet boltban lehet kapni, ilyen csak nekünk lesz!

A kulcstartó varrás kezdőknek is ajánlott. Rendkívül egyszerű, voltaképpen csak két anyagot kell összevarrni és kifordítani, de vannak helyek, ahol azért a pontosságra nagy szükség van.

táska varrás

Szükséges anyagok, eszközök kulcstartó  készítéshez:

Angelina táskából maradt anyagok, vagyis:

- 20cm egyszínű, piros vászon
- 20cm lepkés, zöld vászon
- 20cm ragasztós közbélés (vetex)
- tépőzár (3 cm)
- kartonKulcstartó szabásminta:

kulcstartó főrész szabásminta

kulcstartó rátét és karton szabásminta

A kulcstartó szabásminta minden szükséges helyen tartalmaz 0,6-1cm varrásszélt, a leírásban mindenhol meg van jelölve mekkora varrásszéllel kell varrni.

Kulcstartó  szabás:

Lepkés, zöld vászonból:

- 1db rátét
- 4x10cm-es téglalap (szálirány a hosszabb oldallal párhuzamos)


Egyszínű, piros vászon:

- 2db kulcstartó főrész

Ragasztós közbélésből (vetex):

-1db rátét
-2db kulcstartó főrész

Kartonból:

-1db rátét (csak a vasaláshoz kell)Kulcstartó varrás lépései:

A ragasztós közbélést vasald be az alkatrészekbe.
A 10cm hosszú téglalap hosszanti széleit vasald középre, majd vasald az egészet még egyszer félbe.

Varrj végig mindkét szélén mm-esen.

Vágj le ebből a pántból 3cm-t. Ebbe fogod a kulcs fém karikáját belefűzni. Hajtsd félbe, és varrd az egyik főrész színoldalára, a szabásmintán megjelölt helyre keskenyen.

Vágj le a pántból még egyszer 3 cm-t. Ezt rá kell varrni a kulcskarikatartó végére. A két rövidebbik oldalát ne hajtsd vissza, hanem sűrű cikk-cakk öltéssel tisztázd. Ezzel megakadályozzuk, hogy túl vastag és ormótlan legyen ez a rész. A hosszabb oldalakat mm-esen varrd végig.

A rátétbe tedd bele a kartont úgy, hogy minden oldalon kb. 1cm lógjon túl az anyagból. Vasald rá a varrásszélt a kartonra. Ügyelj rá, hogy az íves részen legalább három, de inkább négy kis hajtásban oszd el a varrásszél ráncait, ellenkező esetben szögletes lesz a széle. Vedd ki a kartont, és vasald le a széleket most már e nélkül. Karton segítsége nélkül nehéz szimmetrikus íveket vasalni.

Az eddig félretett főrész színoldalára helyezd rá a rátétet, és gombostűzd rá úgy, hogy kb. minden oldalon ugyan annyi lógjon ki a főrészből.

A két főrészt fordítsd színt színnel szembe. Gombostűzd össze körben. Az a fele legyen felfelé, ahová a rátétet varrtad, így látni fogod, hogy mindig azonos távolságra varrsz-e tőle.  A varrásszél itt 0,6cm (talpszélességnyi)  Varrd körbe a szélét, csak a rövidebbik egyenes oldalon hagyj egy nyílást, ahol majd ki lehet fordítani  a kulcstartót.

Vágd ki a felesleges varrásszélt. Az egyiket körben vágd le 2-3mm-esre, a sarkoknál, és az íveknél mindkét réteget.

Fordítsd ki a kulcstartót. A széleit vasald meg körben, a varrás legyen az élében, vagy egy hajszállal fonák oldal felé.

A kulcstartó alján  varrásszélt fordítsd befelé, és gombostűzd össze a széleit.
Rajzold meg kulcstartó hajtási éleit szappannal (szaggatott vonal), vagy szabókrétával, majd varrd végig a rátét hosszában. Ez összefogja a rétegeket, és könnyebben fog meghajlani az anyag a megfelelő helyen. Varrd körbe a kulcstartót mm-esen.

Vágj le tépőzárat, és varrd először az íves oldal közepére. Ezután hajtsd össze a kulcstartót, és nézd meg a másik oldalán hová esik a másik része, majd azt is varrd oda.

Már csak bele kell tenni a kulcsot.

Jó munkát a kulcstartó készítéshez!

Készítette:
Majoros Zsuzsa

Szeretnéd megvarrni ezt a kulcstartót, esetleg a táskával együtt, de kevés hozzá a tudásod?
Ha nem lenne a varrási útmutató, egy ilyen kulcstartó kifogna rajtad?
Változtass ezen, és gyere el varrótanfolyamra!
KATTINTS IDE A RÉSZLETEKÉRT!

Hasonló varrós ötletek:

Hozzászólások

Új hozzászólás
4. Hlavati Jánosné
2011-09-08
Kedves Zsuzsa! Mindig érdeklõdéssel várom ötletes munkáidat. Én is szeretem ezeket az apróságokat megvarrni. Éppen ma rendeltem egy új varrógépet a Te ötleteid, javaslataid figyelembe vételével. Talán a jövõ héten érkezik, s amint lesz idõm és áttanulmányoztam a gépet, szeretném elkészíteni a kulcstartót, a táskát és a pénztárcát is. Köszönettel várjuk további ötleteidet, és hasznos tanácsaidat. Üdvözlettel Éva.
3. Majoros Zsuzsa
2011-09-07
Szilvi, hogyan is foszthatnálak meg az alkotás örömétõl. :) Annyira jó érzés, amikor kész, és elkezded használni, ne hagyd ki! Simon Józsefné, milyen jó ötlet a férfi változat. Akár textilbõrbõl is meg lehet varrni.
2. Paller Szilvi
2011-09-07
Nagyon szuper igen is elfogadnám így az egész szettet. Köszönöm vittem, talán oda jutok egyszer és neki állok. Az anyagok is szuperek.
1. Simon Józsefné
2011-09-07
Kedves Zsuzsa! Már megszoktuk, hogy mindig valami nagyon praktikus dolgot mutatsz nekünk. Ebben a leckében is sok apró trükkel ismerkedhet meg a kevésbé gyakorlott varró. Az elkészült munka mutatós, és egyben nagyon jól használható. Ha férfias anyagot választunk, nyugodtan elkészíthetjük férjek, barátok számára is a bemutatott apróságokat. Köszönjük az ötletet, és várjuk az újabbakat. Jó munkát. Edit
 
Friss adatvédelmi és adatkezelési tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információkért kattints ide!
Rendben