Feliratkozom az ingyenes varrótanfolyamra, hozzájárulok adataim kezeléséhez, illetve elektronikus levelek fogadásához az Adatvédelmi nyilatkozatban leírtak szerint.
   
   
Szabás-varrás ötletek » Függöny varrás, azaz próbafülke a Deák téri tanműhelybe

Függöny varrás, azaz próbafülke a Deák téri tanműhelybe

2012.09.12 | függöny varrás | varrótanfolyam | varrás kezőknekFolytatódik a varrótanfolyam képekben sorozat, egy nagyon izgalmas résszel. Az új tanműhelybe el kellett készíteni azt a próbafülkét, amiben fel lehet próbálni a saját méretű ruhadarabokat.
Mivel a varrótanfolyam sokszor hétköznap délután van, és a résztvevők egy fárasztó munkanap után jönnek el, ezért élénk színűre festettük a tanműhely két falát. Az energikus színek reményeink szerint inspirálólag hatnak a varrótanfolyam résztvevőire.
A próbafülke a fal színeihez illő, mintás, narancssárga anyagból készült. Miközben készítettem végig fotóztam. Láthatod, milyen remek fények vannak a tanműhelyben, hiszen a képek vaku nélkül, a beáramló, természetes fény mellett készültek. Ha neked is szükséged lesz hasonló függönyre, a leírás alapján könnyedén el tudod készíteni.

Szeretnél Te is eljönni az új tanműhelybe?
Szeretnél gyorsan és hatékonyan megtanulni varrni?
Gyere el varrótanfolyamra,  KATTINTS IDE!

Szükséges anyagok, eszközök:

-3m mintás anyag

A függönyhöz a sín egyszerű sarok zuhanyozóhoz használt fém cső, a hozzá tartozó függöny karikákkal, 90x90cm méretű.

Szabásminta és szabás:

A függöny szabásmintáját ez esetben nagyban befolyásolja az anyag kiválasztása. 180cm széles, és 200cm hosszú függönyre lesz szükségem. Ez azt jelenti, hogy valahol biztosan toldani kell, hiszen az anyagok csak 150cm szélesek. Én olyan anyagba szerettem bele, amelyen a minta hosszában helyezkedik el, ráadásul irányított, tehát a mintának mindenképpen állítva kell rajta lennie.
A 150cm széles anyagot, toldanom kell, minimum 30cm-el széltében.
Megtehettem volna, hogy hosszában veszek 4m anyagot, és az toldással együtt elég lett volna, de én csak 3m-t vettem, és úgy döntöttem egy kis alsó „szoknyát” varrok a függönyre. Ez egy kicsit feldobja majd, nem lesz olyan sima.

Tehát vettem 3m anyagot. Ezt hosszában félbevágtam. Kaptam 2db 150x150cm-es anyagot. Az egyikből hosszában levágtam 35cm-t. (a varrásszélességek miatt nem 30cm-t). A megmaradt anyagból levágtam keresztben 2dbx55cm széles csíkot. Ez lesz a „szoknya”. Vágtam még 4cm széles csíkot keresztben, összesen kb. 120cm-re lesz szükség.

Függöny  varrás (kezdőknek is ajánlott):

Elkészítjük a toldást. A nagyobb és kisebb darabot fordítsd színt színnel szembe, és hosszában varrd össze. Egyoldalra vasalt varrást használunk. Először centiméteresen összevarrod, (nem vágtam le a képről, olyan szép látvány, ahogy a nap simogatja az anyagot)

majd letisztázod,

és egy oldalra vasalod.

A színéről le lehet tűzni mm-esen.

Készíteni kell akasztókat, amire a függöny felakasztjuk. A 4cm széles csík széleit hosszában középre kell vasalni, majd az egészet még félbe vasalni.

Végig kell varrni mindkét szélén mm-esen.

Fel kell vágni az akasztót 10cm hosszú darabokra.

A függöny felső széléből be kell vasalni 1cm-t.

Az akasztókat hajtsd félbe, és varrd a függöny felső szélére kb. 15cm-ként. Keskeny varrásszélt használj, ez csupán egy segéd varrat.  Az első és utolsó akasztó legyen a szélétől 3cm-re. Fontos, hogy a szélére essen, hogy ne lógjon a sarka, de a két szélének behajtását ne akadályozza, és ne is essen rá, mert az már túl vastag lenne.

A függöny két hosszanti szélét be kell vasalni kétszer 1cm-re.

Gombostűzd meg, és varrj végig  a szélén mm-esen.

A felső széléből vasalj még vissza 2cm-t. Gombostűzd meg, és varrj végig a szélén mm-esen.

Készítsük el a „szoknyát”. A két kiszabott darabot színt színnel szembe, egyoldalra vasalt varrással varrd össze. A két rövidebbik oldalát vasald be kétszer 1cm-re, és varrd végig mm-esen.

Mérd le az alsó rész mennyivel hosszabb a felsőnél. Oszd el  15-tel. Ez az érték adja meg a hajtások mélységét. Oszd el a 180cm-t 15-tel, és ennyi cm-enként tegyél egy hajtást. A hajtások felső szélét varrd végig talpszélesen. Próbáld meg az alsórész összevarrását egy hajtásba rejteni.

Az alsó részt fordítsd szembe a felső résszel. Gombostűzés előtt ellenőrizd, hogy jól számoltál-e, és összeillik-e a két alkatrész.
Varrd össze centiméteresen.

Tisztázd le, és vasald felfelé.
A függöny felső szélén az akasztókat vasald felfelé. Rögzítsd őket egy-egy mm-es varrattal.

Már csak fel kell akasztani a függönyt, és kész is vagyunk. Az alsó és felsőrész összevarrására lehet még szalagot varrni díszítésképpen.

Jó függöny varrást!

Készítette:
Majoros Zsuzsa


Oszd meg ezt az oldalt ismerőseiddel:
     

Új hozzászólás »
7 hozzászólás Új hozzászólás »

  7.
 
Katti hozzászólása
2013-09-28 15:18:04
  Köszönöm a tanácsot Zsuzsa! Végül úgy oldottam meg egy önálló ötlettől vezérelve, hogy a varrásszél levasalásánál egy v alakú !ágyacskát! alakítottam ki (1 cm a V mindkét szára), melybe belehelyeztem az akasztókat félbehajtva, és levarrtam mm-esen a hajtásszél alsó és felső oldalát is, így biztosan nem esnek ki a fülek. Talán nem minden szót szakszerűen használtam, de remélem, érthető volt. Köszönöm, sok ötletből merítek az oldaladról!
  6.
 
Majoros Zsuzsa hozzászólása
2013-09-17 15:12:57
  Katti, ha nem használsz karikát, akkor mindenképpen nagyobb akasztókat kell készítened. A függöny felső szélénél egyszerűen varrj rá mm-esen, így nem fog biztosan kifordulni. Jó varrást!
  5.
 
Katti hozzászólása
2013-09-13 17:33:10
  Kedves Zsuzsa! Nem tudom, hogy egy korábbi hozzászólásom megjelent e? A kérdésem az volt, hogy lefelé kell levarrni a füleket? Félek, ha így teszek, akkor kifordul a varrásszél, mikor felfűzöm a függönyt a rúdra. Nem használnék karikákat. Válaszodat köszönöm előre is!
  4.
 
Majoros Zsuzsa hozzászólása
2012-10-19 19:00:05
  Roni, ha a minta irányított, akkor vehetsz 2m anyagot, vagy toldanod kell, akár úgy, mit itt a cikkben. Térelválasztónak lehet 85cm anyagot használni, a két végét fém sínbe fogva nagyon hangulatos. Ha ráncolni akarod, 1,2-1,8-szoros szorzóval számolhatsz, attól függően milyen merev az anyag, illetve milyen hatást szeretnél elérni.
  3.
 
roni hozzászólása
2012-10-18 17:32:53
  Kedves Zsuzsa! Én is szeretnék egy hasonló függönyt varrni. Konkrétan nálam az előszobába kéne térelválasztónak. Valószínű nálam is 2 m magas lenne, és a szélesség 85 cm. Szélességre mennyi anyaggal célszerű számolni, hogy szépen mutasson? A hosszúság toldást úgy javasolnád, mint a ti próbafülkétek esetében? Vagy milyen megoldás elképzelhető még? Köszönettel.
  2.
 
Majoros Zsuzsa hozzászólása
2012-09-12 20:16:46
  Körnöndi Pálné, a varrótanfolyamokon Janome 1010-es, illetve 1020-as gépeket használunk, de ha jól tudom már ezt a típust nem lehet kapni. Ahhoz, hogy jelölések legyenek a tűlemezeden elég egy alkoholos filc. :) Egy mérőszalaggal a tűtől kimérheted az 1,1,5,2cm-t, és nem kell új varrógépet venni.
  1.
 
Körnöndi Pálné hozzászólása
2012-09-12 14:56:14
  Kedves Zsuzsa! Érdeklődnék,hogy milyen gépen tanultok varrni? Látom,hogy a talpon méretek vannak. Az én gépemen nincs és szeretnék egy ilyent venni.Köszönöm a választ. Üdvözlettel,Magdi

  Új hozzászólás »


Varrótanfolyamok


Szabás-varrás ötletek

Miért jó rugalmas anyagokat varrni?
Bögremelegítő varrása videóval
Adventi naptár készítése lépésről-lépésre
Kutyaruha varrás, akár egy varrótanfolyamon, ingyen szabásmintával!
Helga táskavarró workshop
Eszti neszeszer varrás (ingyen neszeszer szabásmintával)
Kis Divattervező tábor kulisszatitkai
Varrótanfolyam élménybeszámoló képekben
Kis divattervező tábor 2018, élménybeszámoló
Tüll szoknya varrás a tanműhelyben
Esküvői ruha készült a Varróház varrótanfolyamán, nézd meg!
A szegény leány, a varrás, és a Macskacicó
Luxust a macskáknak! Macska párna varrás lépésről-lépésre
Szabásminta átalakító tanfolyam indul
Család-barát Magazinban varrtam Nagy Ferónak babos kendőt
Veronika táska szabásminta, és varrási útmutató (workshop)
Kutyapárna varrás egyszerűen, lépésről-lépésre
Karácsonyi manó készítése (ingyen szabásmintával)
Szemirámisz pénztárca varrása lépésről-lépésre (ingyen szabásmintával)
Férfi ingből kislány ruha (FEM3Caféban mutattam be)

További szabás-varrás ötletek »

Szabás-varrás cimkék

varrás varrótanfolyam varrás kezdőknek szabásminta táska varrás táska szabásminta táska szabás varrás ötlet karácsonyi dekoráció párna varrás plüss szabásminta nyuszi szabásminta nyuszi varrás szoknya szabásminta textil párna szabásminta gyerek játék szoknya varrás neszeszer varrás pénztárca varrás pénztárca szabásminta plüss játék terítő varrás húsvéti dekoráció neszeszer szabásminta varrás kezőknek baba játékok karácsonyi dekoráció készítése varrás oktatás

Összes cimke megjelenítése/elrejtése »

 

Csatlakozz hozzánk Te is:

Facebook  Twitter  iwiw  YouTube  RSS


A legjobb áron, a legkedvesebb
kiszolgálás mellett a Rőfösboltban
mindig találsz szuperjó anyagokat!


A varrótanfolyamokon használt
csúcsminőségű ollókról a

gondoskodik.

 

babzsákfotel szabásminta | online varrótanfolyam | nadrág szabásminta készítő tanfolyam | szoknya szabásminta készítő tanfolyam | varrás oktatás

A weboldal az Online Varrótanfolyam Kft tulajdona. © Minden jog fenntartva. Adatvédelmi nyilatkozat | Kapcsolat
További hasznos weboldalak: Kreatív ötletek technikák gyűjteménye | Szexuális felvilágosítás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információkért kattints ide!
RENDBEN