Add meg a keresendő szót, kifejezést!

Farmerból ruha varrás, azaz miért érdemes varrótanfolyamon részt venni?

farmer varrás

farmer varrás

Ebből a ruhából a világon csak egyetlen egy darab van. Még ha csinálsz is hasonlót, pontosan ilyen csak nekem van. Ezért érdemes elmenni varrótanfolyamra, megtanulni varrni, és hobbivarrónővé válni. :) Így olyan ruhákat tudsz készíteni, ami kifejezi egyediséged, az alakodhoz illik.
Egy ilyen ruhát mindenki megcsodál, miközben egy méter anyag árából, és egy régi farmerból el tudod készíteni!
Ez a ruha egy farmernadrágból készült. Mivel úgy gondolom egyben a mesterségem címere is, ezt vettem fel, amikor legutóbb meghívtak az M1 Család-barát című műsorába:

varrótanfolyam

Az erről szóló blogbejegyzés megtekintéséhez kattints ide!

Ha szeretnél Te is ilyen, és ehhez hasonló ruhákat varrni, akkor kattints a lenti képre:

varrótanfolyam

Szükséges anyagok farmernadrágból ruha varráshoz:

- 1db farmernadrág
- 1m vidám színű, lehetőleg rugalmas farmer, vagy őszre/télre kordbársony
(Az utóbbit helyettesítheted egy második nadrággal)

varrás

Ruha szabásminta:

A nadrág átalakításhoz szükséged lesz egy ruha szabásmintára a méretedben. Egy olyan szabásmintára, aminek van két-két szabásvonala, és külön oldalrészei vannak, elöl és hátul is.
A ruha eleje középrészének, és háta középrészének ki kellene jönni a farmernadrág elejéből és hátából. Ha a nadrág és a ruha is a Te méreted, akkor ki is fog jönni.

Farmerból ruha szabás és varrás:

Rendhagyó cikk, hiszen itt nem csak egyszerűen varrunk, hanem egy régiből újat alkotunk. Szükséged lesz a kreativitásodra is. Mi, honnan, és hogyan fog jól kijönni, ez itt a kérdés?
Nem biztos, hogy Te is pontosan így meg tudod csinálni, hiszem más lesz a farmernadrág a szabásminta, és az anyagod, de ezeket az elveket kell követned.
A nadrág külső szárát egyszerűen felvágtam.
Az eleje közepének teljesen egyenesnek kell lennie. Ennek érdekében a nadrágot tarítsd az asztalra fonákjával felfelé. Hagyd, hogy teljesen kifeküdjön. Az eleje ülepe szépen ki fog állni. Ezt a pirossal jelölt vonalon össze kell gombostűzni, végigvarrni. A felesleges varrásszélt vágd le, tisztázd egybe a varrásszélt, vasald meg.
A ruha olyan hosszú tud lenni, ameddig a szárakat össze tudod varrni. (vagy be kell toldanod ide egy háromszög alakú darabot)

farmer varrás
A cipzár alatt mindenképpen marad egy kissit csúcsosabb rész. Ez felvéve annál kevésbé fog látszani, minél inkább rugalmas farmert varrsz, és minél testhezállóbb a ruha.
Én az eleje közepét narancs színű cérnával, vasalást követően, mm-esen letűztem.

varrás

farmer varrás

Az eleje középrészt az elejére illesztettem.  Rárajzoltam a körvonalait a farmerra. (nekem varrásszéllel ellátott mintáim vannak!) Megrajzoltam a szabásmintán, meddig ér a farmer, hogy a vállpántokat majd más anyagból kiszabhassam.

farmer varrás

Kiszabtam az elejét. A zsebeket levarrtam, hogy ne mozduljanak el. Elegendő az oldalánál átvarrni, ha a zsebeket használni akarod a ruhán.

farmer varrás

varrás

Két kis mellvarrás is van a szabásmintán, ezeket bevarrtam:

farmer varrás

A hátán is megnéztem, hogyan jönne ki jól a háta középrész. Felmerült az a verzió is, hogy fejjel lefelé szabom ki, ekkor a farzsebek lefelé lettek volna a popsimon. Ez is érdekes lett volna, de végül jobban tetszett a lapockámon a zseb felfelé.

farmer varrás

Kiszabtam a hátát, a vállszűkítőket bevarrtam (ha Neked nincs nyilván nem kell):

varrás

Az oldalrészeket kiszabtam  a méterben vett anyagból, és  először az eleje középrészhez varrtam. Tisztázni és vasalni kell:

farmer varrás

varrás

Hátánál hasonlóképpen járj el:

farmer varrás

farmer varrás

farmer varrás

A színes anyagból kiszabtam a tisztázó pántokat is, beragasztottam közbéléssel, a vállánál összevarrtam, szétvasaltam.

varrás

Az elejéhez kiszabtam a vállpántokat, és egyszerűen a nadrág öve alá fogva hozzávarrtam. Az eleje és háta vállakat színt színnel szembe összevarrtam, szétvasaltam.

varrás

A tisztázópántokkal  a karöltőket, és a nyakkört eltisztáztam.

varrás

Varrd össze az oldalakat, tisztázd el, vasald meg.
Ha szeretnél cipzárt a ruhába, akkor most próbáld fel, és utána varrd bele a háta közepébe.
Ha rugalmas az anyagod, akkor el lehet hagyni, vagy csak egy rövidet beletenni.

farmer varrás

varrás

farmer varrás

Jó munkát a farmer varráshoz!

varrás
Neked ez a ruha nem is tetszik, egészen más jár a fejedben? Készítsd el azt, a fotókat pedig várom az ugyfelszolgalat@varrohaz.hu e-mail címen. :)

Készítette:
Majoros Zsuzsa

Hasonló varrós ötletek:

Hozzászólások

Új hozzászólás
4. Majoros Zsuzsa
2017-04-29
Tündi, nem biztos, hogy értem a kérdést, de mindenképpen keresned kell egy oldalrészes ruha szabásmintát a méretedben. A nadrákból kiszabod a középrészt, a virágosból az oldalrészt. Jó munkát! :)
3. Sike Ferencné Tündi
2017-04-28
Azt szeretném megkérdezni, hogy a virágos anyagból honnan tudom megnézni a mintát??? Mert a farmeros rész oké, de a többit nem tudom??? Köszönöm szépen a segítséget.
2. Bajkai Attila
2014-09-22
Kedves Zsuzsa. Ez a ruha egy igazi mestermunka, amit te is hosszú idejû tanulás és fõleg a megismert tananyag begyakorlása alapján tudtál elsajátítani. Igaz az a mondás, hogy az iskolában a tananyaggal csak megismertetik a tanulót. Megtanulni és fõleg begyakorolni, a megismerteket tanulónak saját magának kell. Ezen a ruhán, látszik a begyakorolt szakmai ismeret. Üdvözlettel: Bajkai Attila.
1. Darabné Margit
2014-09-19
Nagyon ötletes . Tetszik .
 
Friss adatvédelmi és adatkezelési tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információkért kattints ide!
Rendben