Add meg a keresendő szót, kifejezést!

Elvira póló, ingyen szabásmintával, és varrási útmutatóval

póló varrás

Te is nekiláttál már a nyári ruhatárad elkészítésének?
Amikor megláttam a virágos anyagot a boltban, azonnal tudtam, hogy ez kell nekem, vidám, látványos, nekem való! :)
A pólót, amit ebből varrtam kb. 1 óra alatt kiszabtam és megvarrtam. Nem is gondoltam, hogy az ismerőseimnek ennyire fog tetszeni! Arra gondoltam, ha ez ilyen egyszerű, és népszerű póló, akkor Veled is megosztom, hogy el tudd készíteni. Háztartási varrógéppel is megvarrható. :)

Ha szeretnél ennél komolyabb ruhákat is varrni magadnak, pontosan hozzád illő szoknyát, vagy nadrágot, akkor várunk szeretettel varrótanfolyamainkon, kattints a képre:

póló varrás

Szükséges anyagok, eszközök póló varráshoz:

- kb. 80cm kötött-hurkol anyag (jersey)

Szabásminta:

Sajnos minden méretben nem tudom hozzáférhetővé tenni. Szakmailag így is megkérdőjelezhető egy ilyen beméretezett „szabásminta”, de egy olcsó anyagból megér egy próbát, hátha jó lesz.
A szabásminta 38-42-es méretig lehet jó. kb. 90-96cm-es mellbőségig.

szabásminta

A képen az elejét és a hátát láthatod. Az eleje piros színű, és a csak rá vonatkozó méretek pirosak. Értelemszerűen meg lehet rajzolni a szabásmintát. A testméreteket az eleje, illetve háta közepétől kell mérni. (szaggatott vonal)
Megrajzolhatod a kettőt egymásra ugyan így, és az egyiket átmásolod sütőpapírral, vagy skiccpausszal.
Szükség lesz még a háta nyakkör eldolgozásához egy 30x2cm-es csíkra.

A méretek a varrásszélt nem tartalmazzák, azt ezután tesszük rá.
Körben elegendő a talpszéles 0,7mm-es varrásszél. Amikor először megvarrod a biztonság kedvéért az oldalára 2cm-t tegyél, abból tudsz kiengedni, ha szükséges. Az aljára, és az ujja aljára 1,5cm-t javaslok, illetve az eleje felső szélére kell 7cm. Fontos, hogy a varrásszélt lehajtva az kövesse a vállak vonalát, mert oda lesz befogva.
A háta nyakkörre a talpszéles varrásszél javasolt, ez esetben a nyakkör eldolgozásához a csík 3,5cm széles legyen varrásszéllel együtt.


szabásminta

Szabás:

Elejéből és a hátából 1-1db. Az anyag szövött széleit hajtsd be középre, így két hajtott szélt kapsz. Erre tedd az eleje és a háta hajtott szélét.

szabásminta

Ezen kívül szükség lesz még egy 30x3,5cm-es anyagcsíkra.

Póló varrása:

A háta nyakkörre varrjuk fel a pántot. Ehhez hosszában, fonákjával befelé vasald félbe a pántot.

varrás

A pántot félbehajtva, színt színnel szembe fogd a nyakkörhöz, és talpszélesen varrd végig. A pántot végig, egyenletesen húzd meg varrás közben a nyakkörhöz képest. Normál, egyenes öltéssel varrj. A pánt biztos, hogy hosszú lesz így a nyakkörbe, ez nem baj, vágd le, ha szépen kifekszik. Azért nem adtam meg pontosabban a hosszúságot, mert nagyban függ az anyagminőségtől, mennyire kell húzni.

varrás

Cikk-cakkal, vagy overlock öltéssel tisztázd le a szélét. Finoman vasald a varrásszélt lefelé.

varrás
Az eleje felső szélén tisztázd le a varrásszélt cikk-cakkal, vagy overlockkal. Vigyázz, hogy se össze ne húzza a cérna, és ne is nyúljon el az anyag.
Varrjuk össze a vállát. Az elejét és a hátát fordítsd színt színnel szembe.

varrás

Gombostűzd össze a vállát. Az eleje nyakkörön lévő varrásszélt a háta fonákjához fogjuk hozzáfogni.

varrás

varrás

Varrd végig a vállát, kissé húzd mindkét anyagot közben. Tisztázd le cikk-cakkal, vagy overlockkal.
Vasald meg.

varrás

Az ujja alját könnyebb most felhajtani, amikor még az egész nyitva van. Ezt megteheted cikk-cakkal, vagy ikertűvel.

póló varrás


Az oldalakat is színt színnel szembe gombostűzd össze, majd varrd végig, finoman húzva az anyagot. Cikk-cakkal, vagy overlockkal tisztázd. Vasald meg.

póló varrás

Az alját is hajtsd fel.

póló varrás

Legközelebb megmutatom milyen más anyagból ez a póló, hogyan készült hozzá szoknya, illetve milyen jó móka anya-lánya pólót gvarrni!

Kész is van!
Jó munkát!

Hasonló varrós ötletek:

Hozzászólások

Új hozzászólás
27. Szántó Erzsébet
Sziasztok! SzántóErzsébet vagyok, és varron? vagyok, és ên is itthol szoktam varrni polokat, meg több féléket, ami éppen az eszembe jut, és ami éppen megtettszik, azt probálom itthol is elkésziteni. Nagyon megtettszet nekem ez a poló és arra gondoltam, hogy csinálok én is csak anyi változással, hogy anya lánya polo lesz. Vsn két lányom és szépen fog mutattni az anya lánya poló. Ha elkészitettem akkor felteszem a képet róla.
26. Szabó Csabáné
Köszönönöm szépen!????
25. Majoros Zsuzsa
Igen, el?re
24. Szabó Csabáné
Szia. Azt szeretném kérdezni, hogy a 3,5 cm-st el?re kell felvarrni a nyakára?????
23. Majoros Zsuzsa
2018-08-19
Nem nyomtatható, ezt Neked kell megrajzolni a megadott méretek alapján. :)
22. Németh Erzsébet
2018-08-18
Hogyan tudom letölteni a nyomtatható szabásmintát?
21. Majoros Zsuzsa
2017-10-08
Feri, sajnos nincs kinyomtatható verzióm a gyerek pólóból, csak gyorsan összedobtam a lányomnak. Szabásminta újságokban biztos találsz hasonlót.
20. Feri
2017-09-27
Szia. Tetszik a poló nagyon és szeretnék a kislányomra (5 éves) varni. Van szabásmintád vagy a gyerekméretet hogy oldjam meg? Köszönöm elõre is a választ.
19. Majoros Zsuzsa
2017-04-09
Gabi, örülök, ha jól sikerült. Ide tudod feltölteni: https://www.facebook.com/groups/varraskezdoknek/ vagy küld el az ugyfelszolgalat@varrohaz.hu e-mail címre. :)
18. Ferenczi Gabriella
2017-04-07
Kedves Zsuzsa!Köszönöm az ötletet èn isvmeg varrtam ,lehet nem lett tökéletes ,de az enyém!
17. Ferenczi Gabroella
2017-04-07
Kedves Zsuzsa!Köszönöm az ötletet èn is meg varrtam ,lehet nem lett tökéletes ,de az enyém!Kb.48-as meretet varrtam.Tennèk fel kèpet ,de nem találtam meg ide ,hogy kell.
16. Majoros Zsuzsa
2016-09-19
Renáta, ha ez ilyen egyszerû lenne, hogy egy hozzászólásban le tudom írni, akkor hidd el benne lenne a cikkben. Csak azt tudom javasolni, hogy egy meglévõ pólódat alapul véve, kb. nagyítsd meg annyira, hogy a testméreteidnek megfeleljen, és olcsó anyagból nézd meg, jó-e?
15. Renáta
2016-09-17
Kedves Zsuzsa! Nagyobb méretre szeretném átszerkeszteni a szabásmintát. Legyen kedves megírni, hogy hol kell hozzátoldani a mintához a nekem megfelelõ cm-t, hogy a méretemre (kb. 46) tudjam alakítani, fõként a mellbõség és a derékbõség miatt. Köszönettel: Renáta
14. Marcsy
2016-09-05
Megosztottam, mert azt hittem nagy méret is van:)
13. Robelin
2016-09-04
Ha az elasztikus anyagot úgy varrod, hogy magára az anyagra teszel selyempapír csíkot, és azon keresztül varrod, akkor nem fog elnyúlni, mert a talp nem tolja maga alatt feléd a felsõ anyagot, és együtt tud haladni az alsó anyaggal.
12. Majoros Zsuzsa
2016-07-14
Anna, minden kerdes fontos,ezert igyekeztem reszletesen valszolni. :)
11. Anna
2016-05-30
Oké, bocs ha nem méltányolod a kérdést.
10. Majoros Zsuzsa
2016-05-30
Anna, ott van, hoyg szabj 30x2cm-es csíkot (varrásszéllel 30x3,5cm) Nem tudom megmondani pontosan milyen hosszú kell, mert ez az anyagminõségtõl függ. Kicsit húzni kell ezt a dupla pántot varrás közben. Valamennyi ki fog lógni a 30cm-bõl, amit majd le kell vágnod. (kb. 5cm)
9. Anna
2016-05-29
Szia! A háta nyakkörhöz mekkora csíkot varrjak?
8. Ani
2016-05-25
Hú, de jó! Én is megcsinálom, csak csíkosból!
7. Majoros Zsuzsa
2016-05-25
Andi, sajnos nincs :( Megpróbálhatod nagyítani...
6. Bányai Andrea
2016-05-25
Szia! A leírás nagyon szuper, de én is a nagyobb méretben szeretném elkészíteni. Van esetleg 46-os szabásmintád hozzá??? Üdv: Andi
5. Máthé Anikó
2016-05-25
Szia Nagyon tetszik a póló de nincs 46-os méretben? Üdvözlettel : Anikó
4. Majoros Zsuzsa
2016-05-25
Éva, nekem a legtöbb elasztikus pólóm háztartási varrógéppel készül. Itthon nekem sincs lockom, és nem mindig jutok be valamelyik tanmûhelybe varrni. Errõl írtam már itt: http://blog.varrohaz.hu/index.php?todo=list&tid=90 Nem kell nagyon húzni, csak finoman. A cél az, hogy egy öltésbe több cérna legyen, és ettõl kicsit rugalmasabb legyen. Ehhez éppen csak meg kell húzni az anyagot, nem kell elnyújtani. Ha egy-egy öltés nagyon hurkos, az már nem jó. Néha az alja felhajtásnál is elnyúlik az anyag, de vasalás, mosás után szépen visszalakul. Ja, és ne a rugalmas öltéssel varrd a nyúlásra hajlamos anyagokat, mert az tényleg elnyújtja, hanem sima egyenes öltéssel. :) Jó munkát!
3. Chabat Éva
2016-05-25
Szia! Én már többször befürödtem a picit nyúlós elasztikus anyagokkal, amikor varrom nagyon meghúzhatom, mert a végeredmény egy kinyújtott rongydarab, ami ráncosodik és csúnya. Egyáltalán lehet sima mezei varrógéppel ilyen anyagot varrni? Ha igen, mi a titka? Köszi elõre is a választ!
2. Majoros Zsuzsa
2016-05-25
Szia! Love-ban fogtam ki. Viszkoz, kellemes viselet, de ugy tudom mar elfogyott. jo varrast! Varom a fotot!!:)
1. Emmus
2016-05-24
Nagyon jó lett ez a póló,én is kipróbálom, köszönöm a leírást. Hol lehet ilyen gyönyörû anyagot vásárolni? Ilyesmit keresek már jó ideje. Köszönöm. Emmus
 
Friss adatvédelmi és adatkezelési tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információkért kattints ide!
Rendben